Читај ми!

Потрошња струје преко границе

"Електропривреда Србије" апелује на грађане да рационално троше електричну енергију, јер потрошња из дана у дан премашује рекорде. Додатни проблем је лед на рекама, јер може да угрози производњу и у хидроелектранама и у термоелектранама.

Ледени дани довели су потрошњу и производњу струје до апсолутних рекорда. Дневна потрошња премашује и 162 милиона киловат-часова, што до сада није забележено. У ЕПС-у кажу да је ситуација изузетно тешка. Апели и савети за штедњу немају ефекта, па траже помоћ државе како би се потрошња смањила.

Сви расположиви производни капацитети ЕПС-а данима раде пуном снагом. Увоз покрива 10 одсто потрошње. Међутим, то ускоро, кажу, неће бити довољно, ако се потрошња не смањи.

Додатни проблем је лед на рекама, јер може да угрози производњу и у хидроелектранама и у термоелектранама.

"Тренутну енергетску ситуацију можемо окарактерисати као стабилну, али веома тешку која у оваквом режиму не може дуго да потраје", каже помоћник генералног директора ЕПС-а Зоран Манасијевић.

Он је поновио да ЕПС не планира рестрикције струје, али да је неопходна рационалнија потрошња. 

"Да не би дошло до рестрикција, потребна је рационализација у потрошњи. А ове мере које је Влада предузела нису, очигледно, уродиле плодом", рекао је Манасијевић.

ЕПС тражи од надлежних да одреди ко и колико у овим условима мора да умањи потрошњу како би је било за грађане и приоритетне делатности. Важно је и не догревати станове прикључене на даљинске системе.

Трећина топлана већ греје 24 сата, док друге где има могућности продужавају грејање до поноћи. Међутим, иако је Влада дала мазут из Робних резерви, десетак топлана га нема довољно. Проблем је отежан транспорт.

"'Топлана Књажевац' располаже залихама мазута од четрдесетак тона. Та залиха обезбеђује рад топлани у наредна четири дана. Обезбеђена је још једна цистерна и, ако временске прилике, дозволе, очекујемо да та цистерна ускоро стигне", каже директор топлане у Књажевцу.

И потрошња гаса је повећана и за сада га има довољно. У "Гаспрому" кажу да испоручују само уговорени гас. Европске земље траже додатних чак 50 одсто количина, али то, кажу, не могу да покрију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво