Читај ми!

Делови из Крагујевца од средине марта

Пробна производња ауто-делова за нови "фијат" почеће од средине марта у свих седам фабрика компоненти у Крагујевцу, каже потпредседница Владе Србије Верица Калановић. Требало би да серијска производња новог аутомобила почне у мају, додаје Калановићева.

Потпредседница Владе Србије Верица Калановић најавила је да ће 15. марта почети пробна производња ауто-делова за нови "фијат" у свих седам фабрика компоненти у Крагујевцу.

Калановићева је приликом обиласка компаније ПМЦ на локацији бивше касарне "Грошница", где се граде хале четири фабрике компоненти, рекла да "Фијат аутомобили Србија" улази у фазу производње пробне серије новог аутомобила и делова у Крагујевцу.

"Овде смо у Крагујевцу да видимо како тече та припремна фаза за почетак производње пробне серије, која треба да почне 15. марта и подразумева да седам фабрика компоненташа крене у производњу делова који ће се уграђивати у нови аутомобил", навела је Калановићева.

Потпредседница владе подсетила је да је пре девет месеци посетила локацију касарне "Грошница", пред почетак градње, а сада су неке од фабрика већ спремне за уградњу опреме.

"То показује да овај пројекат тече по предвиђеној динамици и нема разлога да нећемо имати серијску производњу новог аутомобила у мају", казала је она.

Калановићева је истакла да је сарадња са "Фијатом" највећи пројекат не само ове Владе него и неколико деценија уназад и да је значајна за запошљавање и извоз Србије.

Лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић рекао је да ће се 80 одсто делова за нови "Фијатов" аутомобил правити у Србији.

"Од тог аутомобила Србија ће у 2013. години имати приход од 1,3 милијарде евра и коначно ће остваривати приход од неког производа високе вредности", истакао је Динкић.

Према његовим речима, у фабрикама компоненти биће инсталирана најмодернија опрема.

"У компанији ПМЦ запослиће се 300 радника, а укупно у четири фабрике на локацији Грошница биће 600 запослених", навео је Динкић и додао да ће још 400 радника добити посао у три фабрике ауто-делова које су на матичној локацији фабрике "Фијат аутомобили Србија".

Представник компаније ПМЦ Дејан Драгутиновић рекао је да ће се из хала те компаније у Грошници испоручивати више од 60 делова за нови "фијат" и додао да је до сада инсталирано више од 50 одсто опреме. 

Фабрика ПМЦ производиће предње и задње вешање за нови "фијат", костуре седишта, носаче мотора и још неке металне компоненте које улазе у каросерију, додао је Драгутиновић.

Драгутиновић је навео да ће површина те фабрике у првој фази бити 14.000 квадратних метара и да је у њу инвестирано 60 милиона евра.

Компоненташи који граде фабрике у "Фијатовом" парку добављача у Грошници су ПМЦ, "Џонсон контролс", "Сигип" и ХТЛ, а на матичној локацији фабрике "Фијат" у Крагујевцу радиће још три фабрике, "Мањети Марели" и заједничке компаније "Мањети Марелија" и "Џонсон контролса".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво