Читај ми!

Почели разговори са ММФ-ом

Завршен пленарни састанак представника Србије и делегације ММФ-а. Влада Србије стриктно ће се држати оквира буџета, рекао је саветник премијера Јуриј Бајец. На састанку делегацијa било је речи о спровођењу договорених мера, буџету за 2012. годину, као и низу реформи које је Србија у претходном периоду спровела.

Делагација ММФ-а стигла је како би са српским званичницима, на лицу места, проверила своју рачуницу - да Влада мимо договора са њима планира веће расходе и задуживање. То је главни разлог због којег је аранжман Србије доведен у питање.

Саветник премијера Јуриј Бајец рекао је да ће се Влада Србије стриктно држати оквира буџета и да је премијер Мирко Цветковић то веома јасно објаснио делегацији Међународног монетарног фонда.

"Влада ће се стриктно држати оквира буџета и уједно оних веома јасних образложења која говоре о томе да износ датих гаранција и износ издатих обвезница државе неће прекорачити оквире који би могли да угрозе стабилно функционисање државе у периду до ребаланса буџета", истакао је Бајец.

Питање је међутим колико је Влада убедљива и у образложењима који се тичу пуњења буџета, јер, како сазнајемо, ММФ је указао да би новца могло да буде мање због кризе у еврозони.

"Премијер је то делегацији ММФ-а веома јасно објаснио", рекао је Бајец РТС-у и додао да мисли да је премијер био веома убедљив.

За Фискални савет то није изненађење јер се и њихове процене подударају са ММФ-овим - да би због мањег економског раста минус у буџету са милијарду и по евра могао да порасте за додатних 300 милиона.

На састанку је било речи о спровођењу договорених мера фискалне политике, буџету за 2012. годину, макроекономском оквиру за 2012. годину, као и низу структурних реформи које је Србија у претходном периоду спровела.

У наредним данима представници ММФ-а детаљније ће разговарати о свим тим питањима са представницима Министарства финансија, саопштила је владина Кенцеларија за сарадњу с медијима. 

Овог пута посета ММФ-а трајаће краће него обично - пет дана, односно до краја недеље. Од исхода, зависиће да ли ће Србија имати на располагању више од милијарду евра које би могла да користи попут дозвољеног миниуса на текућем рачуну - односно у случају веће кризе.

Премијер Цветковић изјавио је јуче да не постоје материјалне разлике у ставовима Владе Србије и ММФ-а у спровођењу договореног аранжмана из предострожности.

Постоје разлике око гаранција за нека задуживања које је предвидела Влада Србије, која је спремна да их одобри само за онолику суму за коју је постигнут договор с ММФ-ом и они се књиже у буџету "испод црте", рекао је Цветковић.

Премијер је објаснио да су те гаранције пројектног типа и да Влада није сигурна које ће се од њих реализовати у овој години.

Аранжман са ММФ-ом који је Србији одобрен 29. септембра 2011, у износу од 935,4 милиона специјалних права вучења (око 1,1 милијарда евра), закључен је из предострожности, односно без намере да се средства користе осим у случају платнобилансних потреба земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво