Без поскупљења гаса

Гас за потрошаче у Србији неће поскупети, упркос повећању цене тог енергента у свету, каже генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић. До краја марта нацрт споразума са Русима о дугорочном снабдевању гасом, напомиње Бајатовић.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да гас за потрошаче у Србији неће поскупети, упркос повећању цене тог енергента у свету, напоменувши да је тако захваљујући споразуму са руским партнером.

"Гас неће поскупети јер је у последњем уговору, закљученом пре очекиваног дугорочног споразума са Русима, 'Србијагас' добио попуст од 12 одсто, што је практично омогућило да се раст светске цене гаса уопште не осети у Србији", рекао је Бајатовић после потписивања уговора о сарадњи тог јавног предузећа и Економског факултета у Суботици.

Бајатовић је истакао да је гас за наше тржиште чак и нешто појефтнио, али како је објаснио нема услова да се потрошачима снизи цена, јер је она већ дуго нереално ниска.

Најављујући да ће у другој половини фебруара бити настављени разговори са руским партнером, Бајатовић је рекао да би могао да се очекује и додатни попуст на цену гаса за нашу земљу.

Према његовим речима, до краја марта може се очекивати први нацрт уговора са Русима о дугорочном, односно десетогодишњем снабдевању Србије гасом, које би најпре требало да размотри Влада Србије како би се стекли услови за потписивање тог споразума.

"Када споразум верификују одговарајући државни органи двеју земаља, биће створени услови за потписивање тог уговора", навео је Бајтовић.

Говорећи о преговорима са Мађарима за смањење транспортних трошкова за гас кроз ту земљу, Бајатовић је истакао да уколико ових дана не буде остварен договор са Мађарима о смањењу транспортне цене гаса "Србијагас" ће затражити судску арбитражу у Цириху.

"Исход те арбитраже одредиће будућу сарадњу 'Србијагаса' и мађарског транспортера", рекао је Бајатовић.

Генерални директор "Србијагса" је објаснио да уговор између тог предузећа и мађарског партнера није кршен, додавши да на основу европских директива "Србијагас" има могућност да снизи цену транспортних трошкова кроз Мађарску.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара