Странци купују српске обвезнице

Трећину динарских обвезница на првој аукцији купили су странци. Међу домаћим купцима предњачила су осигурања, банке и приватни пензијски фондови.

На првој аукцији петогодишњих динарских обвезница продато је више од 90 одсто укупне емисије. Држава је за њих понудила камату од 14,7 одсто. Тражња за новим динарским обвезницама била је упола већа од понуде.

Са новом емисијом обвезница, држава се задужила за још три милијарде динара које ће, уз камату, купцима вратити за пет година. Готово трећину динарских обвезница, овог пута купили су странци.

Родољуб Павићевић из Управе за јавни дуг каже да, према првом извештају, структура купаца упућује на повратак страних правних лица заинтересованих за наше динаре, што је, како каже, веома добра вест.

Међу домаћим купцима предњачила су осигурања, банке и приватни пензијски фондови. У њиховом поседу сада је више од половине понуђених обвезница.

Андреа Симончели из "Делта ђенерали осигурања" каже да су купили динарске обвезнице у вредности од седам милиона евра, како за пензијски фонд тако и за осигурање.

"Морам да кажем да стратегија динаризације коју спроводи гувернер Шошкић јесте добра стратегија и ми је подржавамо", каже Андреа Симончели.

Милан Ковач из добровољног пензијског фонда "Дунав" каже да је њихова процена, с обзиром на то да се инфлација налази у паду, да је камата од 14,7 одсто била атрактивна за њихове клијенте тако да је пензијски фонд део имовине уложио у петогодишње обвезнице.

Због тога што их и закон приморава да улажу са што мање ризика, понуда државних, дугорочних обвезница, посебно је драгоцена приватним пензијским фондовима.

Да ће сличних понуда бити још, указује и буџетски план за ову годину, који држави дозвољава задуживање обвезницама и до 300 милијарди динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара