Читај ми!

Раст уместо штедње

Рецесија у еврозони успориће светску привреду у овој години, прогнозира ММФ и позива светске лидере да, уместо штедње, подстичу привредни раст. Из Међународне организације рада поручују да је за опоравак глобалне економије потребно отварање 600 милиона радних места у наредних десет година.

Светска економија ове године оствариће раст од 3,25 одсто, што је мање од 4 одсто, колика је била прва процена ММФ-а. Највећи раст имаће Кина и Индија, док ће Сједињене Америчке Државе забелижити раст од 1,8 одсто. У еврозони највећи проблеми чекају Италију и Шпанију.

Главни економиста ММФ-а Оливије Бланшар каже да постоји опасност да се криза у еврозони погорша. "Зато би европске владе требало да избегавају екстремне мере штедње, и да се усредсреде на повећање економског раста, без чега нема изласка из кризе", каже Бланшар.

Пад привредног раста директно утиче на пад запослености. После три године кризе у свету је без посла 200 милиона људи.

"Само прошле године 900 милиона радника радило је веома предано за мање од два америчка долара дневно, што је близу границе сиромаштва. Дакле, сваки трећи радник у свету је или незапослен или сиромашан", наводи Стивен Капсос из Међународне организације рада.

Опоравак који је почео 2009. године био је кратког века, и сада има 23 милиона незапослених радника више него на почетку кризе.

"Ако се криза у еврозони брзо реши, у овој години ће бити милион незапослених мање. Ако се ситуација погорша и стопа раста спусти испод два посто, онда ће незапосленост нарасти до 204 милиона", каже Стивен Капсос.

Посебно брине што је без посла готово 75 милиона младих до 24 године. Запошљавање постаје прави изазов за све, па стручњаци саветују креаторе политика да делују заједнички и одлучно како би умањили несигурност на тржишту рада.

Шансу кажу, представља приватни сектор који може да постане мотор за отварање нових радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара