Читај ми!

Развојна банка, "за" и "против"

Србија би ове године требало да добије Развојну банку. Привредници сматрају да је 400 милиона евра предвиђеног капитала недовољно, а економисти сумњају да би у раду банке могло доћи до корупције.

После више најава, Србија би ове године коначно требало да добије Развојну банку која постоји у већини земаља. Закон је достављен Скупштини на усвајање, а банка ће, тврде у Влади, почети да ради ове године. 

Највећи проблем српске привреде су паре. Банкарске позајмице уз двоцифрене камате, кажу привредници, не воде у раст већ у понор.

Развојна банка би требало да помогне јефтинијим позајмицама првенствено малим и средњим предузећима, за развој конкурентности и извоза, за пољопривреду, енергетику, инфраструктуру...

"Мислим да је најважније да почне са радом и да ће банка бити коректинви фактор посебно за оне гране и оне територије које нису чисто комерцијалне а јако су важне за друштво и државу с аспекта незапослености, регионалног развоја", рекао је Топлица Спасојевић, ИТМ Група.

За развојну банку ове године у буџету нема пара, а у наредне три године требало би да буде издвојено 400 милиона евра за њен минимални капитал, што је недовољно, кажу привредници.

"Захтев српске привреде и комплетне заједнице је да то буде минимум милијарду евра како би проблем развоја и конкурентности био подигнут и смањен ниво техничког заостајања", рекао је председник Привредне коморе Милош Бугарин.

Државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић сматра да је та висина капитала довољна, јер, како каже, то неће бити једини извор финанасирања банке.

Преко Развојне банке ићи ће кредити међународних финансијера па ће она имати много више новца од 400 милиона евра капитала. Средства ће преко пословних банака усмеравати у одређене гране привреде, а банке ће одлучивати коме ће дати позајмицу и сносиће ризик.

Међутим, у предлогу закона стоји и да Развојна банка изузетно може и директно да одобрава зајмове у име и за рачун државе. Тај изузетак, могао би да подстакне корупцију, упозоравају поједини стручњаци.

"Овај текст закона ако буде усвојен у овој форми, управо је против корупције каква постоји у систему. Овако ми не знамо шта се догађа јер се државне паре троше на много тачака у систему, нема јавног полагања рачуна, не зна се колико је кредита наплаћено, не зна се ефикасност употребе тог новца и много тога се не зна", рекао је Бошко Живковић, професор на Економском факултету.

Ако посланици наредног месеца усвоје Закон о Развојној банци, до краја године престаће да постоје Фонд за развој и Агенција за осигурање и финансирање извоза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се