Читај ми!

Реприза 2009. године?

Иако је Европска комисија похвалила економску стабилност у Србији, домаћи привредници су песимисти због раста броја незапослених. Свако треће предузеће не исплаћује редовно зараде запосленима, а само шест одсто фирми планира да прошири пословање.

Европска комисија у најновијој економској анализи наводи да су српске девизне резерве стабилне, и да је Србија, у све већој глобалној неизвесности, одржала макроекономску стабилност.

Међутим, Републички завод за статистику објавио је да је у другој половини прошле године за проценат порастао број незапослених. Сада је 23,7 одсто.

Од почетка кризе, без радне књижице у приватном сектору остало је 170 хиљада радника, а у великим предузећима 100.000, кажу у Унији послодаваца.

Тренутно, свако треће предузеће не исплаћује редовно зараде запосленима, а само шест одсто фирми планира да прошири пословање.

Имајући то у виду, привредници очекују да ће ова година бити подједнако тешка као 2009, када је удар кризе био најјачи.

"Највише забрињава слаба тражња, слабо се очекују стране инвестиције, док се инфлаторна очекивања повећавају", рекао је уредник "Макроекономских анализа и трендова" Владимир Вучковић.

Прошле године цене су порасле осам одсто. За ову годину предвиђена је инфлација од три до шест одсто.

"У ову годину годину ушли смо са дефлаторним очекивањима и не би требало да буде инфлације, осим ако се буџет не отргне контроли и ако се не повећају цене под котролом", рекао је Стојан Стаменковић, координатор истраживачког пројекта МАТ-а.

Као одговор на кризу приведници наводе и потребу да се извози на нова тржишта.

"Мислим да је поред страних директних инвестиција, које није реално очекивати у већем обиму у време кризе, једини начин заустављања тог негативног тренда и унапређење виших облика сарадње на тржиштима као што су Русија, Белорусија и Казахстан, као и земље са којима Србија има потписане уговоре о слободној трговини", рекао је Милош Бугарин, председник Привредне коморе Србије.

Привредници такође указују и на то да држава хитно мора да донесе закон којим ће и јавним предузећима ограничити рокове плаћања, како би се прекинуло врзино коло дуговања и решио проблем несташице новца, који велики број предузећа води у банкрот. Тренутно, свако друго предузеће не може да наплати потраживања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво