Читај ми!

Све више незапослених

Незапослених је у новембру било 23,7 одсто, проценат и по више него у априлу. Највише незапослених у јужној и источној Србији. Неопходно је побољшати пословно окружење за предузећа и привући инвеститоре, поручују из Националне службе за запошљавање.

Стопа незапослености у Србији достигла је на крају новембра 2011. године 23,7 одсто, што је раст у поређењу са 22,2 одсто забележених на крају априла прошле године, саопштио је Републички завод за статистику.

Ако се пореди са подацима из октобра 2010. године, незапосленост је порасла за 4,5 одсто.

Подаци о стопи незапослености, која представља учешће незапослених у укупном броју активних становника, добијени су на основу анкете о радној снази, на узорку од око 8.000 домаћинстава. 

На крају новембра стопа је била 22,8 одсто за мушкарце и 24,9 одсто за жене. Највише незапослених је у јужној и источној Србији.

Директор Националне службе за запошљавање Дејан Јовановић изјавио је да брине податак о  стопи незапослености и да би у наредном периоду требало усмерити све снаге на побољшање пословног окружења за предузећа и привлачење инвеститора.

"Тај податак треба да нас забрине, јер је незапосленост један од највећих проблема у српској привреди и друштву. Потребно је да се у наредном периоду направи још боље пословно окружења за развој домаћих предузећа и привлачење инвеститора", рекао је Јовановић Танјугу.

Такође, значајан је развој предузетништва, а неопходна су и већа улагања у програме запошљавања него што је то био случај раније, додао је Јовановић.

Јовановић је истакао да би, свакако, требало размислити "о смањењу доприноса и пореза на зараде, како би имали могућност да у наредном периоду стимулишемо ново запошљавање".

Не треба, истакао је, пренебрегнути ни неопходну реформу образовног система, "јер тренутно на евиденцији НСЗ трећина људи нема никакву квалификацију".

"Све су ово ствари на којима треба радити у наредном периоду", нагласио је Јовановић и истакао да, у 2012. години, по питању новог запошљавања треба бити "умерени оптимиста".

Удео кризе у стопи незапослености 

На питање, колики је, по његовом мишљењу, "удео" економске кризе у повећању стопе незапослености, а колико структурна криза у земљи, Јовановић је одговорио "да у сваком случају када имате домаће проблеме, а уз то постоје и проблеми у свету, и ЕУ, мултипликују се проблеми и на домаћем тржишту рада".

"Имамо различите ситуације у земљама ЕУ, па тако у Немачкој расте запосленост, док у Шпанији и Португалији постоје проблеми на тржишту рада, тако да се ефекти економске кризе различито манифестују у појединим државама у Европи", рекао је Јовановић.

Директор НСЗ је рекао и да Анкета РСЗ о радној снази, показује да у Србији постоје велике регионалне разлике, што се може видети и по стопама незапослености.

"Чињеница је да је у iсточној Србији велика незапосленост говори о томе да је читав тај крај био читав низ година и деценија економски запостављен па тако долазак инвеститора, попут 'Горења' и других могу бити инструменти за развој домаћег предузетништва и могу поправити стање на тржишту рада", рекао је Јовановић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се