Читај ми!

Грчка већа претња од рејтинга

Време је да Европа направи независну агенцију за процену кредитних рејтинга, каже шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле. Грчки дуг је већа претња по стабилност ЕУ него снижење кредитног рејтинга, поручује Велика Британија.

Немачки министар спољних послова Гвидо Вестервеле изјавио је да је време да Европа направи независну агенцију за процену кредитних рејтинга и смири тржишта пољуљана сталним спекулацијма, пренела је агенција АП.

Међутим, британски министар финансија Џорџ Осборн оценио је да је неизвесност око решења проблема грчке дужничке кризе већа претња по стабилност Европске уније него снижење кредитног рејтинга девет чланица еврозоне.

Евро ће остати светска валута, а еврозона ће се опоравити од дужничке кризе, изјавио је данас европски комесар за унутрашње тржиште Мишел Барније.

Он је поновио изненађење због одлуке агенције "Стандард енд пурс" да снизи кредитни рејтинг девет земаља еврозоне, наводећи да је 17 чланица монетарне уније предузело "огромне кораке" ка поврату тржишног поверења, пренела је агенција АФП.

"Нека не буде забуне: ово није криза евра као валуте", рекао је Барније.

Француска треба да настави са реформама упркос снижењу рејтинга, оценила је француска министарка за буџетска питања Валери Пекрес.

"Лекцију коју ја извлачим из губитка троструког "А" (ААА), односно највишег кредитног рејтинга, јесте да треба бити истрајан у реформама и да их никако не треба успоравати", изјавила је Валери Перкас за радио-станицу Европа1, преноси АФП.

Агенција "Стандард енд пурс", која има седиште у САД, у петак је снизила кредитни рејтинг девет чланица еврозоне.

Француској и Аустрији одузет је највиши ААА рејтинг, док је Италији, Португалу, Шпанији и Кипру рејтинг смањен за два нивоа, а Малти, Словачкој и Словенији за један.

Гвидо Вестервеле је новинарима у Атини рекао да је важно да се споразумима у еврозони пружи шанса за функционисање и додао да је то једини реалистичан начин да се поврати поверење тржишта.

Шеф немачке дипломатије задовољан је што је на састанцима с премијером Грчке Лукасом Пападимосом и лидером десног центра Антонисом Самарасом постигнута сагласност да је неопходно наставити реформе у Грчкој.

Португалски министар спољних послова Пауло Порташ рекао је синоћ у Београду да његовој земљи није смањен рејтинг због лошијих показатеља, већ да је промењен метод процене.

"То није процена државе, већ региона", рекао је Порташ и додао да су у односу на процену Португала у мају 2011, сада "сви услови побољшани на веома задовољавајући начин".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво