Читај ми!

Поскупљује гориво

Гориво све скупље у Европи. Неки домаћи нафташи већ подигли цене, други најављују поскупљење.

Цене нафтних деривата мировале су непун месец. То је, изгледа, био празнични поклон за возаче, јер цене у наредном периоду очигледно неће мировати.

На неким пумпама у Србији гориво је већ поскупело, за око два и по динара скупљи је бензин, а дизел до четири динара. Нафташи кажу да су деривати за толико скупљи у велепродаји, а више цене, осим НИС-а, најављују за наредне дане, чим потроше залихе.

Деведесет одсто количина купују код НИС-а, који је у понедељак подигао велепродајне цене. До краја месеца очекује се још једно повећање, због усклађивања акциза на гориво са прошлогодишњом инфлацијом од 7 одсто.

"То је питање сада за државу, Министарство финансија да ли ће да усклађује акцизе са растом цена на мало. Ако буду искористили то право. То је око четири динара по литру, плус ПДВ", каже Александар Милеуснић из Удружења нафтних компанија.

Гориво је од Нове године све скупље и у већини европских земаља. Неки стручњаци сматрају да је главни разлог јачање долара. Други, пак, да је узрок велика тражња и скупљи транспорт због нафтне кризе у Персијском заливу.

"Не заборавимо да Иран представаља петог највећег произвођача нафте. Значи, сви покушавају да се обезбеде унапред и да, ако је могуће, на неки начин предвиде какве су негативне последице трошкова транспорта", истиче Владимир Круљ, аналитичар ФЕФА.

Током 2001. године, прве године отвореног тржишта, нафтни деривати на пумпама у Србији знатније су појефтинили само једном, средином децембра, када је НИС снизио малопродајне цене. Све друго су повремена, минимална снижења појединих нафтних компанија.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара