Читај ми!

Марже снижавају цене

Цене основних животних намирница у трговинама данас су ниже, пошто је већина трговаца снизила марже за основне животне намирнице на десет одсто. Тржишни инспектори и наредних дана настављају да контролишу да ли су марже снижене.

Већина трговина у Србији снизила је марже за основне животне намирнице на десет одсто, па су ти производи сада јефтинији и до стотину динара, а ниже цене најизраженије су код меса и млека.

Тржишни инспектори и данас су проверавали да ли трговци спроводе Уредбу Владe о ограничењу маржи. На терену је 338 инспектора, у Београду 70, а биће контролисане 762 трговине.

Већина трговаца у Србији примењује Уредбу Владе о ограничењу марже на десет одсто за основне животне намирнице, изјавио је за Танјуг републички тржишни инспектор Војислав Петровић и најавио да ће теренска контрола трајати док траје уредба, шест месеци.

"Трговци углавном поштују и спроводе све мере у складу са Уредбом. Оно што смо до сада видели на терену указује да су трговци врло озбиљно схватили ову меру", рекао је Петровић који је и шеф Одсека за стручне послове и праћење ажурности у раду тржишне инспекције.

Петровић је указао да је мањем броју трговаца који нису извршили нивелације и цене основних животних намирница смањили у складу са Уредбом наложено да то учине у року од три дана.

Цене ниже и у великим ланцима

Компанија "Делез Србија" од јутрос у свим малопродајним објектима "Макси" и "Темпо" примењује нове ценовнике у складу са уредбом о ограничењу маржи, а цене су ниже и до стотину динара, каже Мартина Петровић, асистент за односе са јавношћу у тој компанији.

"Од данас се могу купити производи по ценама нижим од пар динара, па до стотину динара", рекла је Петровићева и додала да је на минималном броју производа усклађивање марже проузроковало повећање цена од неколико динара.

Према њеним речима, највећа разлика у цени види се код меса и месних прерађевина, млека и млечних производа.

Трговински ланац "Гомекс" такође је ускладио цене са уредбом Владе, али, како је рекао директор Горан Ковачевић, цене шећера, уља и свежег свињског меса нису промењене, јер је маржа на те производе и раније била десет одсто или нижа. Сада су појефтинили млеко, јогурт, брашно и свеже пилеће месо.

"Трговински ланац 'СОС маркети' уклопио је марже за основне животне намирнице у десет одсто, како Уредба налаже, па су цене тих производа у нашим продавницама ниже за неколико динара", рекла је заменица руководиоца комерцијале Јелена Лукач.

Она је објаснила да појефтињења нису велика, јер је тај трговински ланац и раније имао ниже марже од осталих трговина.

Влада Србије је 30. децембра донела Уредбу којом се маржа у промету основних животних намирница ограничава на десет одсто.

Уредба се односи на пшенично брашно типа 400 и 500, јестиво сунцокретово уље, термички обрађено кравље млеко, јогурт, бели кристални шећер, свињско, говеђе и кокошје свеже месо и слатководну рибу.

Тржишни инспектори од јуче у трговинама контролишу примену уредбе, а посебна пажња биће посвећена великим трговинским ланцима, па ће се надзор обављати и у њиховим седиштима али и у малопродајним објектима.

Инспектори ће обићи и све малопродајне објекте у којима се потрошачи претежно снабдевају и све специјализоване продавнице (месаре, рибарнице и продавнице млека и млечних производа).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара