Читај ми!

На тржиште ЕУ и даље без царина

Европска унија продужила режим бесцаринског увоза производа из Србије и осталих земаља Западног Балкана до 2015. године.

Режим бесцаринског увоза производа у Европску унију из Србије и осталих земаља Западног Балкана продужен је до 2015. године.

Уредба ће се примењивати ретроактивно од 1. јануара 2011. године, саопштила је Европска комисија у Бриселу, а извозницима из држава Западног Балкана биће враћене дажбине које су током ове године морали да плаћају на пласман робе на тржиште ЕУ, преноси агенција Бета. 

Економије Западног Балкана ће, истакла је Комисија у Бриселу, "и даље уживати неограничени приступ, ослобођен тржишних дажбина ЕУ практично на све производе пореклом из тих земаља и територија".

А циљ ЕУ је да се "тим трговинским преференцијалима подржи економско укључивање у ЕУ и тако поспеши политичка стабилност и економски напредак целог тог региона". Иначе, целокупан западнобалкански извоз у ЕУ представља мање од један одсто укупног увоза држава Уније.

За Србију, исто као и за остале земље региона које већ примењују прелазне трговинске мере о постепеном укидању царина и квота са ЕУ у склопу Споразума о стабилизацији и придруживању, сада је усаглашен тај трговински прелазни споразум и режим практично слободног увоза у ЕУ.

Повлашћени режим ће бити примењиван аутоматски ако се испостави да је повољнији од одредби прелазног трговинског режима.

Европска комисија је навела да "једино за вино, шећер, неке производе од говеђег меса при увозу у ЕУ постоје преференцијални тарифни контингенти, у складу с оним што је утврђено у споразумима о стабилизацији и придруживању".

Србија је, према подацима ЕУ, у 2010. години у земље европске двадесетседморице извезла робе у вредности од 4,1 милијарде евра, а увезла за 7,4 милијарде евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво