Читај ми!

Нова деценија за евро

Жестоки потреси у зони евра, који су довели у питање и јединство Европске уније, обележили су годину на измаку. Француско-немачки план за спас заједничке валуте, која обележава деценију постојања, према најавама би требало да заживи у 2012. години.

Годину на измаку обележила је економска криза. У Сједињеним Америчким Државама појавиле су се назнаке, пре свега због мера економске стабилизације и сузбијања незапослености у предизбоној години. Европска унија је, због кризе еврозоне, доживела најжешће потресе од свог настанка.

Економска криза, која је почела 2008. године, наставила је да дрма светом и тера владе да се грчевито боре да успоставе крхку равнотежу на финансијским тржистима.

Покушаји спаса од дужничке кризе довели су у питање јединство Европске уније, али су Немачка и Француска направиле план, који би тек у наредној години требало да донесе резултат.

Нова европска осовина тражи чвршћу финансијску и сваку другу дисциплину унутар Уније, али и финансијска средства која су преко потребна за спас посрнулих економија, пре свега Грчке, Италије, Португала.

"Грчка има користи што је у еврозони и што користи евро. Помоћ међународних зајмодаваца је непроцењива и даје основу да обновимо економију", сматра грчки економиста Танос Нифорос.

Италија финансијски још увек није стала на ноге, али је начинила први корак - успела је да се задужи под повољнијим условима што су регистровала и тржишта.

Међутим, Италији, као и другим земљама, свеж новац је хитно потребан. Процењује се да ће следеће године ова земља морати да позајми још 15 милијарди евра. А све више Италијана са сетом се сећа своје старе валуте.

"Евро је заједничка монета и нема дилеме да треба да остане. Италијани то не доводе у питање, али је сигурно да евро никада неће волети као лиру", каже нумизматичар Умберто Морузи.

Шпанија планира да се задужи за нових девет милијарди. Зато влада планира да смањи буџетске расходе, увођем пореза за најбогатије, смањују се и расходи за школство здравство и социјална давања.

Министар финансија Шпаније Луис де Гуинидос сматра да би привредне активности у Шпанији биле много горе него што јесу, да није било евра.

Десет је година од увођења евра, а јубилеј пролази у страху за његову будућност. Док једни најављују распад монетарне уније, други су ближи уверењу да је за евро, који користи више од 300 милиона људи - долазе бољи дани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво