Читај ми!

Инвестиције шанса за радна места

Ефекти овогодишњих улагања, од две милијарде долара, осетиће се наредне године, каже премијер Мирко Цветковић. Инвестиције, мере из буџета и изградња инфраструктуре простор су за нова радна места, каже премијер. Ова Влада неће продати "Телеком", а следећа ће имати шансу да то учини, нагласио је Цветковић.

Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је најављени привредни раст од 1,5 одсто за идућу годину реалан, имајући у виду да ће резултати страних инвестиција бити видљиви 2012. године.

"Ми смо основне макроцифре буџета урадили пре месец и по и у том периоду тих 1,5 одсто била је заједничка процена Министарства финансија, Владе, Фискалног савета и ММФ-а и та прогноза јесте реалистична", рекао је Цветковић.

Премијер каже да је потребно дуже време од месец и по дана, да би се заиста утврдило да ли се одступило од те цифре.

"Суштина тог раста јесте чињеница да смо у овој години имали прилив страних улагања од две милијарде долара и те инвестиције ће се ефектуирати наредној години", рекао је Цветковић.

"Фијат ће са радом кренути наредне године, у смислу масовне и редовне производње. Друге гране неће имати масовни раст, али не ни масовни пад, због кризе у еврозони", каже Цветковић.

Према његовим речима, мањак у буџету јесте једна од фискалних мера којом ће се смањити негативни ефекти кризе.

"Ми ћемо тај мањак морати да покријемо задужењем, продајом неке имовине и донацијама", истиче премијер. 

Цветковић каже да је јавни дуг строго контролисан. "Постоје упозорења да он може превазићи 45 одсто. Ми имамо на располагању кеш средстава која смо позајмили и која ће финансирати тај дуг. Ниво од 45 одсто могао би да се премаши тек средином наредне године", истиче премијер.

На питање има ли Влада конкретне мере да се спречи тренд отпуштања, Цветковић је рекао да ће се овогодишње инвестиције осетити у наредној години, да постоје подстицајне мере из буџета и да би изградња инфраструктуре требало да побољша запосленост.

Говорећи о користи коју ће грађани имати од нове Уредбе о смањењу маржи, Цветковић је рекао да су марже у земљама Европе испод десет одсто, а код нас су 20 одсто.

То ће, како каже, за грађане значити ниже цене. Иако се трговци буне, њих ниже марже неће угрозити, каже премијер, јер ће моћи да зараде због већег промета.

Коментаришући Владину одлуку да купи 100 одсто "Телекома", премијер каже да је то увод у другачији приступ према тој компанији, увод у професионализацију управљања и могућност лакше продаје.

"Ова Влада неће доносити одлуку о продаји 'Телекома', а наредна ће имати шансу да донесе одлуку на коју ће страну", рекао је премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво