Читај ми!

Без великог оптимизма у 2012. години

Наредна година је изборна, али у њој неће бити драстичних мера, у смислу побољшања ситуације, рекао Љубисав Орбовић гостујући у емисији "Око". Неопходна нова радна места, поручује Небојша Атанацковић.

Претпоследњег дана ове 2011. године, кључно питање и у емисији "Око" било је како ће се живети идуће године. Председник Савеза самосталних синдиката Љубисав Орбовић рекао је да је озбиљан проблем Србије свакако запошљавање.

"Наредна година је изборна, али мислим да неће бити драстичних мера, у смислу побољшања ситуације, јер ни реалног запошљавања неће бити".

"Данас је на Економском савету влада предложила формирање развојне банке, али мислим да то још увек неће заживети", каже Орбовић.

Председник Уније послодаваца Небојша Атанацковић наводи да има процена које кажу да оптимизма понестаје, да по први пут у предизборном периоду нема говора о великим пројектима.

"Двадесет година уназад имамо тренд да више трошимо него стварамо и мислим да томе мора доћи крај, морамо реалније да живимо, да реалније сагледамо ситуацију".

"Држава у целини па и синдикати морају схватити да је сиромаштво опште присутно, да има много социјалних случајева, па морамо бити свесни наших могућности", поручује Атанацковић.

Послодавци само у бољем привредном амбијенту могу да запошљавају нове раднике, каже Орбовић. "Ми се можемо похвалити да је у нашој земљи прихваћен јако низак порез на профит, али до њега не може да се дође".

Привреди јако смета неликвидност, сматра Атанацковић. Апсолутно није реално ни очекивати да ће нека наредна влада решити проблеме, јер те мере ће трајати неколико наредних година. Атанцковић наводи да су нова радна места права мера.

"Акценат треба ставити на нову владу, и на политику у наредном периоду, јер и ове месеце само треба да изгурамо, да прођу", закључује Атанцковић.

О утисцима из ове године и прогнозама за 2012. у емисији су говориле и економске аналитичарке Биљана Степановић и Јелица Путниковић.

Биљана Степановић је навела да су грађани Србије, ове године, мање куповали и да се, на основу овогодишње привредне активности, следеће године не може очекивати већи просперитет. Према њеним речима, о томе говори и преполовљени планирани привредни раст, у односу на ову годину.

Кометаришући усвајање буџета за 2012. годину, Степановићева је рекла да се ту ишло "утабаном стазом", али је критиковала то што се није предвиђено смањење администарације

Јелица Путниковић се нада да политичари, у предизборно време, неће трошити незарађен новац него да ће пробати да заиста оживе производњу јер без тога нема начина за излазак из кризе. Преам њеним речима, тешко је очекивати нове стране инвестиције уочи избора у Србији, чији термин одржавања још увек није познат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво