Читај ми!

Суморна будућност светске привреде

Ако не решимо проблеме одлучно, следи криза попут Велике депресије тридесетих година прошлог века, изјавила директорка ММФ-а Кристин Лагард. Шпанија успешно продала обвезнице, али и даље далеко од опоравка. Евро најслабији у последњих 11 месеци.

Прогнозе за светску привреду прилично су суморне, сматра директорка ММФ-а Кристин Лагард, наводећи да све земље треба да предузму конкретне мере како би се решила растућа дужничка криза у Европи. Лагардова је упозорила да ће, ако се проблеми не буду решавали одлучно, глобална економија бити суочена са истим претњама које су довеле свет до Велике депресије тридесетих година прошлог века.

Директорка ММФ-а поручила је на форуму у америчком Стејт департменту да је прогноза светске привреде сада прилично песимистична и да ниједна привреда на свету, било да је сиромашна, средње развијена или богата, неће бити отпорна на кризу која се тренутно шири.

"Где год погледате ситуација је суморна. Имате ризик од пада рејтинга, успорени раст, дефицит већи од предвиђеног и јавне финансије у не баш добром стању. То није криза коју може да реши група земаља која ће применити одређене мере", изјавила је директорка ММФ-а Кристин Лагард.

Челница ММФ-а је, ипак, навела неколико светлих тачака у земљама Азије и Латинске Америке, за које каже да су, уз помоћ Фонда, током криза осамдесетих и деведесетих година предузеле кораке како би се избориле са слабостима у финансијском сектору.

Акције на азијским берзама од јутрос бележе раст, што је последица добрих показатеља на америчком тржишту рада и очекиваног усвајања нових мера штедње у Италији.

"Шпанија је, такође, успешно продала обвезнице, што је подигло вредност акција на берзама у Хонгконгу и Шангају, али се не може говорити о опоравку. Ситуација је данас лоша као што је била и јуче или прошле недеље", рекао је финансијски стручњак Френсис Лун.

Евро је незнатно ојачао према долару, али се и даље страхује за европску валуту, која је у среду пала на најнижи ниво у последњих 11 месеци. Слабљење евра има и неке добре стране, посебно за америчке туристе који божићне празнике проводе у Европи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара