Читај ми!

Ромпај оптимиста

Када ова криза буде иза нас, видеће се шта смо остварили, а оно што је сада за нас ужасна година, једног дана сматраће се чудесном годином, рекао је у Стразбуру председник Европског савета Херман ван Ромпај.

Званичници Европске уније задовољни су резултатима прошлонедељног самита. Посланицима Европског парламента у Стразбуру пренели су да је створена основа да се економска криза не понови, али и признали да су одлуке дубоко промениле Унију.

Фискални споразум, који треба да омогући строжу контролу трошења пара у чланицама Уније требало би да буде потписан до марта.

Председник Европског савета, Херман ван Ромпај тврди да је оптимиста. "Када ова криза буде иза нас, видеће се шта смо остварили. Оно што је сада за нас ужасна година, једног дана сматраће се чудесном годином", каже Ромпај.

Међувладин споразум 26 чланица Европске уније о пооштравању фискалних прописа биће финализован до марта 2012, изјавио је Херман Ван Ромпеј.

"Најкасније до првих дана марта фискални споразум ће бити потписан", рекао је председник Европског савета у Европском парламенту у Стразбуру.

Подсећајући да за примену антикризних мера треба времена, европски званичници упозоравају да штету заједничком тржишту може да нанесе позиција Велике Британије.

"Уједињено Краљевство, у замену за свој пристанак, тражи специјални протокол за финансијске услуге, што угрожава интегритет унутрашњег тржишта Европске уније. То онемогућава постизање компромиса", каже председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Европски посланици у расправи нису штедели британску владу, оптужујући је за егоистично и националистичко понашање. Британски посланици, који су за то да земља напусти европску породицу, правдају одлуку премијера Дејвида Камерона.

"Ви сте одлучили да станете на кормило Титаника који води економској и демократској катастрофи. Ми смо се укрцали у чамац за спасавање", каже Најџел Фараџ из "Независне странке" Велике Британије.

Вође ЕУ постигле су у петак договор да значајно ојачају буџетску дисциплину у еврозони како би се суочиле са дужничком кризом. Том споразуму су се поред 17 земаља еврозоне прикључиле и све остале земље чланице Уније осим Велике Британије која једина није желела да га подржи.

Европски посланици су у расправи осудили одлуку Велике Британије да не подржи нови споразум за буџетску дисциплину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара