Читај ми!

Тадић и Цветковић у Крагујевцу

Производња аутомобила у Крагујевцу, заједно са кооперантским фирмама, оздравиће српску привреду, изјавио председник Србије у Крагујевцу. Тадићу и Цветковићу представљена пробна серија новог модела "фијата", под називом "ел зеро".

Председник Србије Борис Тадић и премијер Мирко Цветковић посетили су фабрику "Фијат аутомобили Србија" (ФАС) и слободну зону Грошница у Крагујевцу, у којој произвођачи компоненти за ФАС граде производне погоне.

После обиласка крагујевачке фабрике, председник Борис Тадић је изјавио да је државу немогуће индустријализовати без привлачења великих компанија, и да ће производња аутомобила у Крагујевцу, заједно са кооперантским фирмама, оздравити српску привреду.

"У Фијату ће се производити неколико стотина хиљада аутомобила, што је једини начин да се реши хронична болест српске привреде, спољнотрговински дефицит", рекао је Тадић.

Према његовим речима, доласком "Фијата" у Србију доведена је нова технологија, а радници ће добити прилику да се такмиче са најбољом конкуренцијом из читавог света.

"Ова фабрика је уметничко дело имајући у виду роботизацију, компјутеризацију и висок ниво организације производње. Ту долазимо до нове вредности - побољшања квалитета наше индустрије", реако је Тадић.

Значај инвестиције "Фијата" у Србији је изузетан због њене вредности и због тога што је у нашу земљу привукла читав низ других произвођача ауто-компоненти, изјавио је премијер Мирко Цветковић. Он је нагласио да је улагање италијанске компаније највећа гринфилд инвестиција у Србији у последњих 20 година, због читавог кластера других произвођача који су повезани.

Тадићу и Цветковићу, у крагујевачкој фабрици, представљена је пробна серија новог модела "фијата", под радним називом "ел зеро".

Радове у Грошници су, осим државног врха, обишли и директор за пословни развој "Фијат Крајслера" и генерални директор "Ивека" Алфредо Алтавила, генерални директор ФАС-а Антонио Чезаре Ферара и лидер УРС-а Млађан Динкић.

Генерални директор ФАС-а Алфредо Атавила истиче да ће Фабрика у Крагујевцу ће бити међу најбољим "фијатовим" фабрикама. "Такође, настављамо запошљавање. План је да до краја 2012. године запослимо 2.400 радника. Верујем да ништа не може да заустави овај пројекат, вредан 940 милиона евра", наводи Атавила.

Компанија "Фијат аутомобили Србија" данас је почела производњу пробне серије новог модела. Према незваничним информацијама, у пробној серији биће произведено између 20 и 40 аутомобила, који ће бити тестирани у испитним центрима "Фијата" и у друмској вожњи. Све информације о новом моделу и производњи пробне серије ФАС држи у строгој тајности.

Аутомобил ће бити премијерно представљен на Сајму аутомобила у Женеви, у марту 2012. године, а серијска производња очекује се у другој половини наредне године, најавили су раније челници ФАС-а. "Ел зеро" ће се извозити на тржишта Европе и САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара