Читај ми!

Гориво од јестивог уља

Од Нове године и у Србији се законом забрањује бацање употребљеног јестивог уља. Од угоститељских објеката и установа сакупљаће га овлашћени сакупљачи. Корист је двострука: од тог зејтина производиће се биодизел, а чува се и животна средина.

Угоститељски објекти и установе од Нове године неће моћи да бацају употребљено јестиво уље. Моћи ће да га предају овлашћеним сакупљачима, а од тог зејтина производиће се биодизел, а чува се и животна средина.

Сваки грађанин у Србији потроши просечно 16 литара уља годишње, а најчешће то уље завршава у канализацији. Ретки су они који га не баце.

Власница ресторана Надица Филић каже да немају где да складиште уље. "Сакупљамо га, па враћамо добављачу. То нам је једино решење за сада", каже Надица Филић.

Убудуће, ресторани, радничке мензе, хотели, школске и здравствене установе и институције које спремају више од 20 оброка дневно мораће да га сакупљају.

Даваће га овлашћеним предузећима за прераду са којим ће склопити уговор. У свим градовима и општинама планирано је отварање сабирних центара.

"Неко ко је добио дозволу за сакупљање, складиштење и транспорт требало би да постави одређене контејнере специјализоване само за прихват уља из ресторана или од грађана", наводи Радмила Шеровић из Министарства животне средине.

Друга могућност је да грађанима буду подељени контејнери како би они из домаћинстава сакупили уље, каже Радмила Шеровић.

Само два предузећа за сада су добила дозволу за прераду јестивог уља у биогориво, а регистрована су 23 сакупљача. Ненад Марковић је одавно у том послу за који каже да је будућност, јер биодизел у потпуности замењује дизел Д2.

Марковић каже да његова фирма прикупи око пет шест тона, што је, како наводи, врло мало. "Према проценама мојих колега, у Србији може да се сакупи око 500 тона и нешто више месечно", истиче Ненад Марковић.

Инспекције ће контролисати сакупљање и за непоштовање прописа предвиђене су казне од 250 хиљада до милион динара.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара