Читај ми!

Јавни дуг "у црвеном"?

У трећем тромесечју јавни дуг Србије увећан за 1,5 милијарди евра, саопштила Народна банка Србије. Повећање резултирало растом његовог учешћа у процењеном БДП на 46,7 одсто. У случају прекорачења лимита од 45 одсто БДП-а, закон налаже обавезу враћања дуга у дозвољене оквире, подсећа централна банка.

Јавни дуг Србије на крају септембра износио је 14,7 милијарди евра, за 1,5 милијарди више у односу на крај јуна, објавила је Народна банка Србије.

Током првих девет месеци 2011. године, јавни дуг је повећан за 2,6 милијарди евра, или за 4,8 процентних поена укупног домаћег производа.

Јавни спољни и јавни унутрашњи дуг повећани су у истој мери - за по 1,3 милијарде евра.

Повећање стања јавног дуга резултирало је растом његовог учешћа у процењеном БДП на 46,7 одсто.

Према методологији Министарства финансија, коју оно користи за оцену испуњености услова прописаних Законом о буџетском систему, учешће јавног дуга у БДП је ниже и износи 44,5 одсто.

У случају прекорачења лимита за јавни дуг од 45 одсто БДП, закон налаже обавезу Фискалном савету и Влади да Народној скупштини поднесу план враћања дуга у дозвољене оквире, подсетила је НБС.

За разлику од претходна три тромесечја када је јавни дуг увећан пре свега по основу задуживања државе на домаћем финансијском тржишту, у трећем тромесечју је порастао првенствено по основу задуживања на светском финансијском тржишту, и то јавни спољни дуг за 1,2 милијарде евра, а јавни унутрашњи дуг за 222,7 милиона евра.

Од тога се 210 милиона евра односи на индиректне унутрашње обавезе по основу гаранције за кредит "Србијагаса", навела је НБС.

Повећање јавног спољног дуга највећим делом је последица задужења Србије по основу продаје еврообвезница на светском финансијском тржишту у износу од милијарду америчких долара.

Такође, повећане су директне спољне обавезе државе за 200 милиона евра по основу макроекономске помоћи Европске уније, као и индиректне спољне обавезе за 120 милиона евра по основу гаранције дате за кредит Европске инвестиционе банке (ЕИБ) компанији "Фијат компакт аутомобили Србија".

Задуживање државе у доларима у трећем тромесечју утицало је на измену валутне структуре јавног дуга у правцу повећања дела дуга у доларима, са 12,2 на 17 одсто. Део јавног дуга у динарима смањен је с јунских 18,5 на септембарских 17,7 одсто.

Највећи део јавног дуга је и даље у еврима из иноси 56,9 одсто, док се на друге валуте и специјална права вучења односи 8,8 одсто.

Каматна структура дуга није знатније промењена.

Удео јавног дуга уговореног по фиксним каматним стопама на крају септембра износио је 70 одсто, у односу на јунских 69,6 одсто, а преосталих 30 одсто уговорено је по варијабилним каматним стопама.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара