Читај ми!

Камерон, сам против свих

Многи се питају да ли је Британија једном ногом већ ван Европе, пошто није прихватила предлог Француске и Немачке о решењу дужничке кризе у еврозони. Британија не излази из ЕУ већ је штити као институцију која треба да служи свим чланицама, поручују у Лондону.

После јучерашњег договора у Бриселу о решењу дужничке кризе у еврозони, многи се питају да ли је на помолу стварање два европска колосека. Напори Француске и Немачке да свих 27 чланица Уније прихвати споразум нису успели, због одбијања Велике Британије да се одрекне дела овлашћења.

Гардијан оцењује да је "не" из Лондона лоше за Велику Британију, као и да Европска унија више никада неће бити иста.

За британског премијера Дејвида Камерона улог на бриселском самиту био је превелик.

Прихватањем пореза на финансијске трансакције и новим буџетским прописима угрозио би се британски банкарски и пословни сектор сконцентрисан у лондонском Ситију, који годишње приходује 10 одсто бруто домаћег производа.

Многи се питају није ли Британија већ једном ногом ван Европе, док франуцски лист Монд одлази најдаље, са насловном страном: Европа двадесет седморице је готова.

Британски министар финансија Џорџ Озборн наглашава да Британија не излази из ЕУ већ је у ствари штити као институцију која треба да служи свим својим чланицама, укључујући и Британију.

"Ако еврозона жели даљу интеграцију, то ће морати да уради без измене европског уговора", навео је Озборн.

Због спаса европске валуте, лидери 17 чланица еврозоне и још шест чланица Уније прихватају увођење националних кочница за дугове и аутоматских санкција против земаља са дефицитом, баш како су захтевали Ангела Меркел и Никола Саркози.

На самиту је договорено да се ММФ-у да 200 милијарди евра кредита, како би се помогло дужничким земљама. Ипак, нема консензуса о заједничким евро-обвезницама. Економиста Урлих Катер каже да тржишта траже конкретне договоре и брзо деловање.

"Политичари су дали основне смернице за борбу против кризе. Наредних дана сви ће бити на тесту", навео је Катер.

Коментаришући договор у Бриселу, саветник премијера Србије Јуриј Бајец каже да је постигнути споразум био једини могућ.

Чланице еврозоне сада ће морати да координирају фискалне политике и буду под заједничком контролом Брисела, како би се одмах кажњавало непоштовање договора, настављањем неодговорне политике јавне потрошње и мањком у буџету већим од три одсто бруто домаћег производа.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара