Читај ми!

Сарадња "Јат технике" и "Ербаса"

Предузеће "Јат техника" ће у следећој години одржавати и поправљати поједине авионе компаније "Ербас". Споразумни акт с "Ербасом" о заједничком раду на оспособљавању "Јат технике" потписан је 5. децембра.

Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић изјавио је да предузеће "Јат техника" улази у нову годину с амбициозним пројектом проширења производних услуга и одржавања и поправке авиона типа "ербас" серије 320.

То ће, уз већ освојене типове авиона "Боинг 737" као и ТТП 42 и 72, "заокружити" понуду "Јат технике" на свим најзаступљенијим типовима авиона европских авиокомпанија, рекао је Мркоњић.

Пројекат обухвата и потпуно оспособљавање Хангара 2, тзв. великог хангара, за прихват авиона, објаснио је Мркоњић и подсетио да је Споразумни акт с "Ербасом" о заједничком раду на оспособљавању "Јат технике" потписан 5. децембра.

Оспособљавање ће "тећи" у три фазе, а прва почиње у јануару 2012. године и односи се на консултантске услуге, које ће јој кроз процене и препоруке омогућити да до лета наредне године успостави темеље линијског одржавања "Ербасових" летелица, а до краја те године и базног одржавања.

Друга фаза почиње у фебруару реализацијом изборних препорука, опремањем и оспособљавањем "Јат технике" кроз обуку за рад на новим типовима авиона.

Трећа фаза, која подразумева подршку стручњака и инструктора "Ербаса", почеће на лето и трајаће до потпуног оспособљавања "Јат технике" за рад на овим типовима авиона, објаснио је Мркоњић.

Банкарска гаранција  

Паралелно са радом на оспособљавању, предвиђено је и повећање инфраструктурног капацитета за прихват "Ербасових" авиона кроз осопособљавање Хангара 2, "за шта ће држава дати банкарску гаранцију у износу од пет милиона евра", наводи се у саопштењу Министарства.

Велики уговори "Јат технике" са фирмама "Џет Ту", "Трансаеро", "Ју Ти Ер" смањили су учешће "Јат ервејза" у приходима ове компаније са некадашњих сто на 50 одсто.

После повећања понуде и на авионе "Ербаса", очекује се да ће услуге за стране компаније обухватити више од 80 одсто пословања, што гарантује сигурну будућност, као имогућност за ангажовање младих ваздухопловних стручњака које Србија редовно школује, пише у саопштењу.

Мркоњић је истакао да је, према мишљењу стручњака "Ербаса", "Јат техника", са више од 80 година традиције у одржавању западне ваздухопловне технологије, опремљена великим хангарским простором, радионицом и пробним столом за авионске моторе,  један од најбоље опремљених центара за одржавање и поправку авиона.

Министар Мркоњић обишао је код Ћуприје градилиште новог железничког моста преко Велике Мораве, који гради аустријско-словеначки конзорцијум "Алпина-Метеорит" и разговарао са градитељима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара