Читај ми!

Дугови за струју 82 милијарди динара

Потрошачи у Србији дугују Електропривреди Србије око 82 милијарди динара за испоручену струју, наведено је у саопштењу ЕПС-а. Дуг домаћинстава износи око 41,6 милијарди динара, а привреде око 40 милијарди динара.

Електропривреди Србије (ЕПС) потрошачи дугују око 82 милијарди динара за испоручену струју, од чега дуг домаћинстава износи око 41,6 милијарди динара, а привреде око 40 милијарди динара, наведено је у саопштењу ЕПС-а достављеном Танјугу.

Највећа дуговања су на подручјима које снабдевају Привредно друштво "Југоисток", са седиштем у Нишу, где је дуг достигао 26,36 милијарди динара, дуг "Електродистрибуцији Београд" износи 16,48 милијарде динара, док су дуговања построшача према привредном друштву "Центар", са седиштем у Крагујевцу 15,37 милијарди динара.

Пет највећих дужника за струју у категорији привреде крајем новембра били су "РТБ Бор" са дугом од 4,59 милијарди динара, "Застава енергетика" Крагујевац која дугује 2,10 милијарди динара, "Петрохемија" из Панчева са 1,878 милијарди динара дуга, "Азотара" 1,05 милијарди динара дуга и "Матроз" из Сремске Митровице са дугом за струју од 981,25 милиона динара.

У категорији домаћинства највећи део потраживања односи се на купце са дугом већим од 100.000 динара и њихов дуг чини 57 одсто потраживања. Тако свега 3,95 одсто од укупног броја купаца или око 78.000 домаћинстава дугује ЕПС-у око 22 милијарде динара.

ЕПС, како су истакли, редовно шаље опомене домаћинствима и привреди, нуди репрограме и плаћање на рате за измирење дугова, али ни такве понуде не решавају проблеме дуговања, због чега су дистрибуције ЕПС-а, које наплаћују струју често принуђене да искључују дужнике.

Дуговања привреде и домаћинстава иста

Однос дуговања привреде и домаћинстава у укупним дуговима према ЕПС-у су на приближно истом нивоу. На територији коју снадбева "Електродистрибуција Београд" дуговања правних субјеката су за 21 одсто већа у односу на укупан дуг домаћинстава.

На територији коју снадбева "Југоисток" дуговања домаћинстава су за око 29 одсто већа у односу на дуг индустрије, док су на територији коју снадбева "Центар" дуговања домаћинстава за 44 одсто већа од дуговања привреде.

У ЕПС-у истичу да посебан вишегодишњи проблем дистрибуцијама представљају дугови комуналних предузећа која су у надлежности локалних самоуправа, а настали су као последица дугова грађана за грејање, воду, заједничко осветљење.

Тако, на пример, дуговања града Крагујевца и правних субјеката чији је оснивач Градска управа без ЈКП "Водовод" износе око 300 милиона динара.

Највећи дужници у Крагујевцу су "Застава енергетика" са дугом од 2,1 милијарде динара, ЈКП "Водовод и канализација" дугује 451,6 милиона динара, Градска управа за комуналне послове око 79 милиона динара, а школе, обданишта и установе културе дугују 102,89 милиона динара, наводе у ЕПС-у.

Београдски "Инфостан" крајем новембра дуговао је ЕПС-у за струју око 807,79 милиона динара, борски ЈКП "Водовод" 309,22 милиона динара и "Топлана" 275,4 милиона динара, нишка Дирекција за изградњу града 88 милиона динара, дирекција за урбанизам и изградњу Смедеревске Паланке 184,27 милиона динара.

За неплаћену струју крајем новембра Дирекција за грађевинско земљиште Гроцке дуговала је 79,61 милион динара, Јавна расвета општине Нови Пазар 69,187 милиона динара, а Дирекција за изградњу Ћуприје 66,49 милиона динара.

ЕПС подсећа да та компанија има разумевање за најсиромашнија домаћинства, којима нуди репрограме који одлажу искључења.

Новим Законом о енергетици предвиђена је и посебна заштита за енергетски угрожене купце, који ће имати право на испоруку одређене количине струје и другачије критеријуме за искључење, имајући у виду њихов социјални и здравствени статус, а до тада, док држава не преузме бригу о социјалним случајевима, ЕПС може само да понуди плаћање дугова на рате.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара