Читај ми!

"Купер тајерс" у Србији

Влада Србије и "Купер тајерс" потписале уговор према коме ће та америчка компанија купити крушевачку фабрику аутомобилских гума "Трајал". Предвиђена инвестиција од 50 милиона евра и посао за 700 радника.

Америчка компанија "Купер тајерс" потписала је са Владом Србије оквирни инвестициони уговор, којим је предвиђено да та фирма, у првој фази, у крушевачку фабрику аутомобилских гума "Трајал" инвестира више од 50 милиона евра и упосли 700 радника.

Уговор су у згради Председништва Србије потписали министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић и извршни директор компаније "Купер интернешнал" Харолд Милер, а потписивању су присуствовали председник Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић и америчка амбасадорка Мери Ворлик.

Америчка компанија практично је купила фабрику за производњу аутомобилских гума у оквиру крушевачког "Трајала" за 13 милиона евра, док ће остали део "Трајала" бити у заједничком власништву државе и садашњег власника бугарске компаније "Брикел". Држава ће имати удео од 25 одсто а остатак ће бити у власништву бугарске компаније.

Тадић је, по потписивању уговора, истакао да Србија има велике потенцијале које страни инвеститори препознају, али и поручио да ће влада радити на стварању још повољније пословне климе.

"Свака компанија која долази из САД је добар знак и очекујемо да 'Купер тајерс' пренесе позитивну поруку о Србији на америчком простору", рекао је Тадић и подсетио да је Србија у протеклој години имала већи ниво инвестиција од Мађарске, БиХ, Хрватске и Словеније заједно, али да се тиме не задовољава.

"Имамо велику обавезу да и у наредном периоду учинимо све да доведемо нове стране инвеститоре и радићемо, и ја и председник владе и министар Ћирић, без обзира на своја уставна овлашћења, на том најважнијем послу за Србију", рекао је Тадић.

Подсећајући да је, након потписивања споразума са "Фијатом", у Србији оформљен кластер аутондустрије, Тадић је поручио да ће се радити на томе да се у будућности у тај сектор привуку још неке стране компаније.

"Желимо да постанемо земља у којој ће велике и значајне компаније у будућности производити аутомобиле великих светских фирми", истакао је Тадић.

Препознат потенцијал Србије

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да податак да је Србија за 10 месеци ове године имала стране директне инвестиције од 1,75 милијарди долара, није изванредан, али представља повећање од 100 одсто у односу на 2010. годину.

"Било би неприкладно да било који члан владе каже да је то изванредан успех и буде задовољан, али је и неприкладно да се каже да то није ништа", рекао је Цветковић.

Премијер је истакао да је "Купер тајерс" препознао потенцијал Србије и одговарајући привредни амбијент у коме може да оствари профит и додао да данашњи уговор и низ других који ће доћи говоре да ће се тренд инвестирања у Србију наставити и у 2012. години.

Цветковић је поручио америчкој компанији да добра искуства из Србије пренесе колегама у САД, а да оно што је лоше укаже Влади Србије која ће то исправити.

Председник Управног одобра "Купер тајерс" Рој Армс истакао је да је та компанија изабрала Србију због квалитетне радне снаге, повољног географског положаја и подршке коју Влада Србије пружа у доласку те компаније.

Он је оценио да ће долазак "Купер тајерса" у Србију донети профит тој компанији, Крушевљанима нова радна места, Влади Србији приход од пореза, а купцима високо квалитетне аутомобилске гуме.

Армс је оценио да су вредности које карактериштичне у српском народу сличне онима које поседују и цене запослени у тој компанији, а којих има 13.000 широм света.

Трајно решење за "Трајал"

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић навео је да, иако је изгледало да ће крушевачки "Трајал" бити запамћен по лошој приватизацији, потписивање уговора са "Купер тајерсом" показало да то може бити трајно решење за крушевачко предузеће.

Према његовим речима, данашњи уговор показује да Влада Србије може да привуче мултинационалне компаније и на југ Србије.

Ћирић је објаснио да ће после куповине фабрике аутомобилских гума у оквиру "Трајала" она пословати под именом "Купер тајерс", пошто ће бити у стопостотном власништву те америчке компаније, која ће производњу са садашњих 500.000 гума убрзо подићи на три милиона.

Министар је напоменуо и да ће у првој фази у фабрици бити запослено 500 људи, а затим ће број бити повећан на 700 и све ће то бити досадашњи радници "Трајала".

Што се тиче другог дела компаније "Трајал" који је у заједничком власништву државе и бугарског "Брикела", запосленима је повезан радни стаж, а решен је и проблем дугова који су конвертовани у власништво државе у тој компанији. Ћирић је рекао да тај део компаније наставља да послује под именом "Трајал".

"Купер" је један од највећих светских произвођача гума за индустријска и теренска возила и аутомобиле, и има 60 постројења широм света. Такође је и власник британске марке "Авон гума", која производи гуме за мотоцикле, аутомобиле и тркачке моторе.

Поред марке "Авон", "Купер" производи гуме марке "Дин", "Мастркрафт" и "Старфајер", а после "Гудјира" је други највећи произвођач гума у САД. Производња гума у Крушевцу ће, како је најављено, почети већ у првом кварталу следеће године.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара