Читај ми!

Фискална унија спас за ЕУ

Европа заједнички ради на стварању фискалне уније у покушају да реши дужничку кризу, каже Ангела Меркел. Немачка ће бранити евро, јер је јачи од немачке марке, поручује Ангела Меркел.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да земље еврозоне раде на увођењу фискалне уније, у циљу превазилажења дужничке кризе.

За то је потребна фискална дисциплина, која захтева измене Лисабонског споразума. О томе ће бити речи на предстојећем европском самиту, у Бриселу.

Пред Европљанима је маратонски и тежак пут, а њихови лидери имају муке да умање страх тржишта од колапса евра и банкрота, због све веће нервозе од посртања еврозоне.

"Немачка ће бранити евро, јер је јачи од немачке марке", јасно је поручила Ангела Меркел, у жустром обраћању Бундестагу. За подстицај привредног раста у Европи, потребан је гвоздени федерални модел контроле државних буџета и економских реформи.

"Фискална унија, подразумева дисциплину, а то захтева измену оснивачких споразума Европске уније. Желимо да избегнемо стварање јаза између земаља, које имају евро и оних које га немају", каже Ангела Меркел.

То шта фискална унија значи - водеће европске земље, различито тумаче. Француска је за већу улогу Европске централне банке, што је неприхватљиво за Немачку. Најјача европска економија и даље не жели да сноси терет дугова презадужених земаља, увођењем еврообвезница.

"Немачки устав не дозвољава да контролу националног буџета, препустимо европској институцији. Противимо се и еврообвезницама, јер заједнички дуг није решење за кризу", каже Меркелова.

Строжа буџетска дисциплина и могуће измене европских споразума биће тема самита лидера Европске уније, 9. децембра, у Бриселу.

"Евентуалним изменама споразума, не желимо да Британија новцем својих грађана плаћа дугове земаља еврозоне. Потребне су европске институције, које ће омогућити да тржиште реши проблеме евра", каже премијер Велике Британије Дејвид Камерон.

Јачање фискалне интеграције европских земаља, у борби против дужничке кризе - подржава и презадужена Грчка. Влада у Атини преговара са банкама, које поседују грчке обвезнице - како би навела кредиторе да отпишу половину дуга, како би земља измирила дуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се