Читај ми!

ММФ: Помоћ Европи "из сенке"

Међународни монетарни фонд ће радо одиграти "позадинску улогу" у решавању европске дужничке кризе, рекла директорка ММФ-а Кристин Лагард. Криза мора бити заустављена помоћу фискалне консолидације и структурних реформи, истиче Лагард.

Директорка ММФ-а Кристин Лагард изјавила је у Сао Паолу да ће Међународни монетарни фонд радо одиграти "позадинску улогу" у решавању европске дужничке кризе која мора бити заустављена помоћу фискалне консолидације и структурних реформи.

Директорка Лагард, која се налази у посети Латинској Америци у циљу подстицања веће подршке глобалној сарадњи, рекла је за бразилску телевизију Глобо њуз да је ризик од ширења дужничке кризе сада материјализован, пренела је новинска агенција Ројтерс.

Лагардова је изразила спремност да ММФ буде ангажован у кризи, "али на ефикасан начин, који не мора нужно бити видљив".

Директорка ММФ-а апеловала је на земље еврозоне да пронађу заједничко, свеобухватно решење за кризу, јер у противном ризикују да изгубе читаву деценију.

"Европски лидери се муче да коначно ставе тачку на ширење дужничке кризе, која за собом повлачи глобалан привредни раст, а могла би и да значи крај 17-члане еврозоне", навео је Ројтерс.

"Криза је нагласила улогу привреда у развоју на светској сцени, али би такође могла да подстакне увођење протекционистичких мера", оценила је Кристин Лагард.

Лагардова је коментарисала економску политику Бразила нагласивши да је таква политика спречила ширење дужничке кризе из Европе.

Бразил и друге велике земље у развоју навеле су да су спремне да допринесу кризном фонду у оквиру ММФ-а да би помогле да буде решена криза у Европи, која представља претњу и по њихов привредни раст.

После високог привредног раста у 2010. години, бразилска економија сада успорава више него што се очекивало, због чега је администрација председнице Дилме Русеф, принуђена да уведе низ мера ради подстицања потрошње и кредитирања.

Очекује се да ће и друга тржишта у развоју увести подстицајне мере да подупру своје привреде, које су погођене падом глобалног кредитирања и трговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се