Читај ми!

Гувернер разговарао са привредницима

Гувернер НБС Дејан Шошкић разговарао са привредницима о унапређењу пословања. Разговоре треба наставити, уз присуство председника Владе, као кључног саговорника, констатовано на састанку.

Народна банка Србије саопштила је да је гувернер централне банке Дејан Шошкић разговарао са домаћим привредницима о могућим мерама за унапређење стања у привреди.

Састанак, одржан јуче у НБС, "протекао је у конструктивној атмосфери, уз анализу могућих мера којима би се ситуација у привреди могла унапредити, уважавајући ограничења која проистичу из надлежности НБС дефинисаних законом", наводи се у саопштењу НБС.

Констатовано је да разговоре треба наставити, уз присуство председника Владе Србије, као кључног саговорника.

На састанку са гувернером Шошкићем били су председник ПКС Милош Бугарин, председник Удружења послодаваца Србије "Послодавац" Миодраг Костић, потпредседник тог удружења Душан Бајатовић и председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.

Привредници су раније више пута тражили да НБС смањи обавезне резерве на кредите индексиране у девизама, што је гувернер одбацио, наводећи да је о томе могуће разговорати тек кад инфлација буде сведена у циљане оквире.

Привредници траже да им пословне банке продуже отплату кредита и да буде основана државна развојна банка која би одобравала позајмице по повољнијим условима од тржишних.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић изјавио је да је НБС спремна да помогне привреди да побољша ликвидност. "Послодаваци су са гувернером разговарали о мерама које би допринеле репрограму дугова предузеће и смањењу камата да кредите", рекао је Атанацковић агенцији Бета.

Атанацковић је додао да не може да говори о мерама које су предложили послодавци, као ни о додатним мерама које је предлагао гувернер, јер би то, како је рекао, "направило штету".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се