Читај ми!

Где уложити новац?

Да ли штедети и у којој валути, купити злато, акције, или је можда најсигурније определити се за куповину стана, најозбиљнија је дилема грађана Србије у кризним временима.

Светска финансијска криза пре три године подстакла је домаће штедише да за само три месеца из банкарских канала повуку милијарду евра.

Штедња је у Србији највиша у њеној историји, али неизвесност о судбини евра двадесет одсто штедиша наводи на размишљање о повлачењу штедње.

Међутим, новац у фиоци не доноси приход, па смо питали стручњаке шта да чине грађани који повуку улоге.

Старо јеврејско правило је да трећину новца држите у некретнинама, трећину у новцу, а преостали део у роби или злату.

Па, ако пажљиво анализирамо тржиште, наши људи се управо ових дана тако и супротстављају кризи.

"Постоји веће интересовања за сигурне пласмане расположивих средстава наших клијената. Значи, за укњижене непокретности и на атрактивним локацијама и по неким реалним тржишним ценама", каже Томислав Секулић из Удружења за промет некретнина "Кров".

Секулић наводи да су цене некретнина значајно опале.

Други део сигурне куће за вашу уштеђевину јесте злато и такозвани финансијски деривати.

Акције и драгоцени метали алтернатива

Многи грађани региона отварају подрачуне у "Сити банци" у Будимпешти и масовно обрћу новац купујући хартије од вредности на берзама везаним за драгоцене метале који поскупљују.

"По мени, злато као један од видова финансијских деривата или инструмената са којим може да се тргује изузетно је атрактивно и на том основу може да се заради неких 25 до 30 одсто на годишњем нивоу", каже Никола Булајић, аналитичар брокерске куће "Fxlider".

И на крају долазимо до трећег дела школе преживљавања кризе богатијих, а то је трећина капитала чувана кроз инвестиције, или робне записе.

За то је потребно и знање, јер, на пример, када камата пада, расте инфлација, а са инфлацијоми цена злата, што је управо ситуација у еврозони и Америци.

"У сваком случају нећете изгубити на злату, постоје и други начини куповине злата, не у физичком облику, већ куповине акције компаније које копају злато, а то су озбиљне инвестиције", каже Исмаил Мусабеговић, професор Београдске банкарске академије.

На крају, многи мисле да је ситуација и игра са најјачим валутама спекулативног карактера.

Долар тренутно јача, али је амерички буџетски дефицит осам пута већи од укупног буџетског мањка у Европској унији.

Отуда је то политички пројекат који је за алтернативу имао ратове и слабљење Европе чега су свесни сви. Отуда закључак да је у овом тренутку највећи непријатељ паника која вас у старту пребацивања уштеђевине из евра може коштати најмање неколико процената губитка уштеђеног.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара