Дечји СОС телефон

Деца којој је потребна помоћ могу позвати СОС телефон, који је доступан 24 часа дневно, током целе године. Координатори дечје линије кажу да деца највише проблема имају у породици и у школи.

Једина национална линија за децу у Србији, дечји СОС телефон, већ пет година, отворен је за сву децу која имају проблеме. За помоћ је доступан 24 часа дневно, током целе године.

Проблеми деце, која позову број 0800-123456, различити су, од уобичајених дечјих до оних пред којима друштво не би смело да остане немо. Позиви који указују на насиље и злостављање, на срећу, кажу, нису чести.

"Ако се деси да је позив озбиљан онда саветодавним разговором покушавамо да добијемо сагласност да можемо да се обратимо оним инстанцама које су надлежне у том случају", каже координатор дечјег СОС телефона Жељка Бургунд.

Запањује податак, а такав је и утисак координатора из земаља које имају СОС линије за децу, да деца, најчешће проблеме имају у породици и школи, где би требало да имају највише подршке, пажње и разумевања.

Дарија Грузник из ТОМ телефона у Словенији каже да су деца веома усамљена и да због тога зову ову линију.

"Сва истраживања указују да су деца најчешће злостављана од чланова уже породице", каже Весна Каталинић из Храброг телефона у Загребу.

Дечја СОС линија само је једна од услуга у систему социјалне заштите деце, у коју је држава протеклих пет година уложила више од 20 милиона динара.

"Дечија СОС линија мора бити доступна сваком детету и оном детету које нема телевизор, нема телефон. Мора се учинити доступан цео систем који функционише за заштиту њихових права, пре свега права на заштиту од злостављања и занемаривања", каже Сузана Пауновић из Министарства рада и социјалне политике.

Зоран Милачић из Центра за заштиту деце и омладине у Београду каже да је у плану да се број телефона за дечју линију промени, то јест, да се скрати.

"Видећемо да ли постоји могућност, иначе је светски тренд да то буде троцифрени број и да буде што доступнији и што лакше памтљив и да деца што лакше дођу до саветодаваца", наводи Милачић.

Упркос презапослености, родитељи морају да нађу време за своју децу. Стручњаци опомињу да је много изазова у окружењу, којима се деца лако окрећу када немају пажњу и подршку породице и школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво