Трећина насилника избегне казну

Због дугих, сложених и исцрпљујућих процедура, трећина жена које доживе насиље у породици, одустане од судског гоњења насилника, уколико немају помоћ и подршку. Многе од њих, ту подршку налазе у Сигурној кући.

Трећина жена које доживе насиље у породици, због дугих, сложених и исцрпљујућих процедура, одустане од судског гоњења насилника, уколико немају помоћ и подршку. Многе од њих, ту подршку налазе у Сигурној кући.

Захваљујући бројним компанијама и појединцима, који су помогли хуманитарну акцију РТС-а, трећа Сигурна кућа у Београду требало би да буде завршена до краја јесени.

Потешкоће да се снађу у сложеном правном систему и да га разумеју као и притисци родбине да одустану од судског поступка, утичу на то да се жена повуче и врати насилнику.

Уз то је најчешће без запослења, а судски поступци, не само да дуго трају већ су и скупи.

Координатор Саветовалишта за борбу против насиља у породици Весна Станојевић објашњава како обично изгледа један такав процес.

"Жена оде на суђење, насилник се не појави, суђење се одлаже, она поново оде, он се опет не појави и суђење се одлаже... Па извините, то не може бесконачно. Зашто се у крајњој линији не мења закон о парничном поступку, па да се после првог његовог недоласка донесе пресуда. Овако је то нешто што је дуго, неизвесно и скупо", објашњава Станојевићева.

Тања Игнајтовић из Аутономног женског центра наводи да уз све то нема ни системски организоване подршке, од првог тренутка до завршетка поступка, да ту жену води кроз систем, који неке од њих и не разумеју.

Пракса је показала, да у вечини случајева, када и дође до судског процеса, насилници најчешће добију условну или новчану казну.

В.Д. председника основног суда у Лозници Мирослав Алексић сматра да казне нису благе, али да је проблем то што се не изричу у правом смислу.

"Породица често моли суд за благом казном јер дође до помирења, поново живе заједно. Онда настане нови проблем јер насилник најчешће издржава породицу. Сви моле суд да казне буде условне или да се ослободи насилник", наводи Алексић.

Многе трагедије биле би избегнуте, да су на време предузете мере.

Проблем је и то што не постоји надзор над извршењем изречене казне. Када би, кажу адвокати, судови били у обавези да о изреченој казни, обавесте, например Центар за социјални рад, тада би се могло контролисати извршење казне.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво