"Нахрани гладног" – Верско добротворно старатељство више од пола века помаже онима којима је то најпотребније

Верско добротворно старатељство у окриљу СПЦ делује више од пола века. Бројни волонтери несебично помажу сиромашнима, усамљенима и болеснима. У оквиру акције "Нахрани гладног" могуће је придружити се помоћи за 2.000 оброка - које на дневном нивоу то добротворно старатељство обезбеђује на пет локација у граду.

"Kао што и Христос каже 'две лепте једне удовице биле су значајније него огромни прилози неких који су имали велики сувишак', управо ова акција јесте неки начин да омогућимо људима да те "две лепте" пруже онима којима је то у нашем друштву најпотребније", рекао је епископ топлички Петар.

Додао је да свако може да помогне тако што ће на број 2844 послати поруку са садржајем 200.

"На тај начин ће приложити 200 динара црквеној кухињи и омогућити да један оброк тога дана поклоне једном потребитом. Осим тога, само у оквиру телеком мреже постоји могућност претплате, где се на исти број 2844 може послати порука садржајем 500 и на тај начин сваког месеца ће се са телефонског рачуна скидати 500 динара, опет у исте сврхе да се помогне и да се нахране они који су гладни, којима је то потребно", рекао је владика.

Поред оброка овде је могуће добити и лекарску помоћ. Kолико се тренутно специјалистичких прегледа овде обавља и како их је могуће заказати?

Онима којим је потребан преглед ,они долазе овде у наше просторије, јаве се и ту постоји служба која заказује прегледе. Најчешће су то у питању бескућници и људи који не могу да дођу до неке најосновније прегледе. Сада имају могућност да се у оквиру наше амбуланте ту прегледају, у којој раде искључиво лекари и волонтери који своје слободно време и на тај начин дарују онима којима је то потребно. Дакле, ту имамо и стоматолошку ординацију, имамо ординацију за интернистички преглед, имамо неколико психолога и психијатара који такође помажу онима којима је потребна и та врста помоћи. Такође, направили смо сарадњу са хитном помоћи у оквиру Војно медицинске академије да ако се појави неки случај који превазилази овде наше могућности, јер с обзиром да често су то људи који немају ни лична документа, ни неку социјалну заштиту, да хитна служба има могућност у оквиру ВМА у сарадњи и консултацији са нашим лекарима, ако је потребан неки озбиљни преглед, да ми онда можемо и тамо да пошаљемо.

Kако је још све могуће помоћи корисницима Верског добротворног старатељства?

Мој утисак је да највећа снага Верског добротворног старатељства, осим Божијег благослова и благослова цркве јесу наши волонтери. Ту постоје људи који волонтирају већ по 10 година, помажу, ту раде на најтежим пословима, перу судове, хране бескућнике, обилазимо социјалне домове, домове здравља, бринемо о вишечланим породицама, правимо разноразне акције. И ја бих искористио ову прилику да позовем ко год жели да се укључи, ни од кога ништа не очекујемо али нека дође, нека види. То ће заиста бити једно искуство. Овде се у овој простори заиста осећа када уђете овде као да сте ушли у светињу, у храм Божији и служећи тим људима заиста служимо самоме, живоме Богу. И лепо је и поучно и спасоносно и добро искуство да свако ко има добре воље и мало времена и спремности да га жртвује, да дође, да види, да погледа, па ако ко жели да постане и наш волонтер.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво