Читај ми!

Обележавање годишњице погибије потпоручника Леовца у Пљевљима

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је у пљеваљском селу Тикова у Црној Гори, венац на гроб потпоручника Предрага Леовца, који је погинуо током борбених дејстава на Косову и Метохији у борби против албанских терориста на данашњи дан 1999. године на Кошарама.

Делегацију је предводио начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић, а чинили су је секретар Министарства одбране, пуковник Небојша Николић, Никола Бањац и Миле Росић из кабинета министра одбране, потпоручник Саша Радојевић, заменик командира карауле Кошаре и саборац, и изасланик одбране Србије у Црној Гори, потпуковник Владимир Тешић.

Генерал Зоговић пренео је породици Леовац поздраве министра одбране Милоша Вучевића и у његово име уручио Златну плакету Министарства одбране оцу хероја са Кошара, Милу, а бајонет са посветом брату Павлу, преноси се у саопштењу Министарства одбране.

Обраћајући се окупљенима, генерал Зоговић је рекао да данас одају почаст Обилићу нашега времена, потпоручнику Предрагу Пеђи Леовцу, јунаку који је свој живот принео на олтар отаџбине и олтар слободе свога народа и стао у бесмртни строј наших предака, међу највеће јунаке нашега рода који су војевали за слободу.

Подсетио је да се пре 25 година, на данашњи дан, "извршавајући војничку дужност храбро и честито на Кошарама, Пеђа Леовац витешки борио и у тој борби дао свој живот бранећи оно што је најсветије – свој род и земљу својих предака".

Венце крај вечне куће хероја са Кошара положили су и чланови породице Леовац, пријатељи и грађани окупљени у културном центру "Предраг Пеђа Леовац" у Пљевљима, саборци и представници општине Пљевља. Саборци, окупљени у удружење бораца, уручили су официрску сабљу породици Леовац.

Породица Леовац изразила је захвалност свима који негују и чувају успомену на њиховог сина и његову храброст и чине да његово име не прекрије вео заборава.

Предраг (Мила) Леовац, потпоручник Војске Југославије, рођен је 20. децембра 1975. године у Пљевљима у Црној Гори. 

Завршио је Војну академију Копнене војске, смер пешадија.  У току борбених дејстава на Косову и Метохији, потпоручник Леовац био је у саставу 53. граничног батаљона, на дужности командира вода. 

Погинуо је у борби против албанских терориста 14. априла 1999. године, у рејону села Кошаре код Ђаковице. Одликован је Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

Улица у Пљевљима у којој живи породица Леовац носи име Предрага Пеђе Леовца.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво