Повишене мере безбедности у целој Европи, на улицама Србије и војна полиција

Четири дана после терористичког напада у Москви, повишене су мере безбедности у Србији. Слично је и у другим земљама Европе. Када је реч о безбедности, Брисел поручује - спреман је да поново сарађује с Москвом.

Упркос закључку да је безбедносна ситуација у земљи стабилна, на трговима и улицама већих градова, на железничким станицама, у тржним центрима и свим прометним местима, појачано је присуство војне полиције.

"На основу закључака Савета за националну безбедност, Војска Србије, заједно са Министарством унутрашњих послова и безбедносним службама, предузима мере опреза и превентивне радње за повећање безбедности грађана, објеката и институција Републике Србије", саопштило је Министарство одбране

Уз припаднике полиције, на улицама су и припадници БИА. Због дојаве да је у хотелу "Москва" сумњива торба, било је провере у центру Београда. Полиција није нашла ништа сумњиво.

Повећана је безбедност у целој Европи. Европска унија која је прекинула сарадњу са Русијом сада саопштава спремна је да настави дијалог са Москвом о борби против тероризма. Међу првима у Унији степен безбедости подигле су Француска и Италија.

"Министарство унутрашњих послова Италије на ванредно одржаном састанку Националног комитета за јавни ред и сигурност, након напада у Москви наложило је повећање мера безбедности на осетљивим местима попут аеродрома, железничких станица, у црквама, синагогама и свим местима посвећеним молитви, као и у амбасадама. Истакнуто је да главна претња не долази од организованих група већ од оних регрутованих преко интернета као и тзв. "усамљених вукова" који самостално делују", каже дописница РТС-а из Италије Сања Лучић.

Дописник РТС-а из Белгије Душан Гајић каже да претње за безбедност после напада у Москви су наравно и тема о којој се озбиљно говори у Белгији, посебно имајући у виду историју коју ова земља има у суочавању са тероризмом.

"Прошле недеље је обележно осам година од теротистичког напада у Бриселу у којем је живот изгубио више од 30 особа. Последњи такав напад десио се крајем октобра прошле године, када су убијена двојица шведских држављана. Белгијске власти су тада ниво приправности подигле на трећи ниво, од могућа 4. Сада после напада у Москви тај ниво приправности је задржан", рекао је Гајић.

У Москви, четврти дан од терористичког напада, страх не јењава. Како јавља наша репортерка, свакодневно стижу дојаве о наводно постављеним експлозивним направама. Преподне евакуисана је зграда Финансијског универзитета, а јуче десетак тржних центара и болница.

Репортер РТС-а Николина Ракић каже да су се на друштвеним мрежама појавили снимци на којима се позива на извршење терористичких напада.

"Пријављен је и већи број телефонских позива и порука које грађанима стижу са лажних бројева са истим садржајем - понудом да за новац оружано заузму различите институције, саобраћајнице, инсфраструктурне објекте. Федерална служба безбедности позива Московљане да такве случајеве пријаве, да не одговарају на провокације и да разговарају са децом и објасне им да не смеју да се упуштају у такве комуникације. Због свега тога, на снази су и даље додатне антитерористичке мере. На улазу у метро запослени врше детаљан претрес путника. Станицама патролирају припадници полиције заједно са псима. У транспорту постоји систем видео аналитике "Сфера", који правовремено обавештава полицију о проласку људи који се налазе у бази података", каже Николина Ракић.

У сусрет Ускрсу, 31. марта. верује се да ће још неке земље Европске уније пооштрити безбедносне мере, посебно у популарним европским престоницама које су, у то време, веома посећене.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво