Драгишић о војној полицији на улицама: Немамо реалну најаву претње, али тероризам је зато опасан

Зоран Драгишић са Факултета безбедности рекао је да је повећано присуство полиције са дугим цевима на улицама већих градова у Србији део одлука Савета за националну безбедност. Полиција се налази на најкритичнијим местима, и грађани не треба да се плаше јер је то због њихове безбедности. Немамо реалну најаву претње, али тероризам је зато опасан“, рекао је за РТС Зоран Драгишић.

Зоран Драгишић са Факултета безбедности рекао је да свака торба, ако нема власника, треба да се пријави полицији.

Драгишић је истакао да су људи из хотела "Москва", где је данас пронађена торба због које је обавештена полиција, поступили на добар начин и да се према сваком сумњивом предмету треба односити као према потенцијално опасном.

"Грађани не треба да буду параноични, али ако се појави сумњива ситуација, ако се види торба без власника, треба пријавити полицајцу. У 99 одсто случајева прегледом је утврђено да није ништа опасно", каже Драгишић.

Драгишић је рекао да је после напада у Москви, председник Александар Вучић сазвао седницу Савета за националну безбедност и да су донети закључци.

Како је рекао, повећано присуство полиције са дугим цевима на улицама већих градова у Србији је део тих одлука.

"Имао сам прилике да будем у Бриселу после терористичких напада. Било је много веће присуство полиције. Свет више није најбезбедније место. Ми смо после напада у Москви имали утакмицу у Београду. Овај догађај је био под великим ризиком", истакао је Драгишић.

Србија је безбедна земља, али има одговор на сваку ситуацију

Према његовим речима, полиција се налази на најкритичнијим местима, а грађани не треба да се плаша, све је за њихову безбедност.

"Ми немамо реалну најаву претње, али тероризам је зато опасан јер се неке групе појаве и изврше напад. Ово што је држава преузела је логично“, каже Драгишић.

Оваквим повећаним присуством полиције на улицама терористима се шаље порука, како је рекао, да је Србија спремна.

"Имамо добар систем за одговор на теротизам, имамо одличне антитерористичке јединице, Жандармерију. Србија има добар противтерористички систем“, рекао је.

Иако каже да извештаји говоре да је Србија безбедна земља, док богатије земље много више улажу у безбедност.

"Имамо добру сарадњу са земљама окружења. Добијамо највише оцене, присутни смо у међународним мисијама и наши се високо котирају", каже Драгишић.

Подсетио је да су опасне организоване групе које су деловале и у иностранству ухапшене су уз сарадњу са нашим службама.

Прокоментарисао је лажне дојаве о бомбама које смо имали у протеклом периоду.

"Мора се реаговати на сваки позив. Озбиљно се неко поигравао. Полиција мора да изађе на сваки позив", каже Драгишић и додаје да су неки који су слали лажне дојаве откривени и да они морају најстроже да буду кажњени.

"Грађани су безбедни, али нужна је доза опреза, међутим нема разлога за страх“, каже Драгишић.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво