Читај ми!

Млади инжењери одмеравају снаге на хакатону на ЕТФ-у

Пројекат „Млади инжењери – од интеграла до инжењера“ удружење студената електротехнике Европе организује 14. пут. Пројекат се састоји из четири дела: конференције и три хакатона. На Елекротехничком факултету Универзитета у Београду данас се одржава први хакатон. Екипе имају неколико сати да заврше своје пројекте и сазнају ко је дао најбоље решење.

Своје знање одмерава 10 екипа техничких факултета и високих школа струковних студија. Многима ово није прво надметање. Са задатком се, кажу добро сналазе.

„Није толико тешко да се уради, само треба да будеш креативан када решаваш проблеме који наилазе. Задатак – све се своди на то дa имамо једног робота и са роботом треба да сложимо неке делове. Када се схвати како треба да се управља роботом, после тога је све као решавање некакве слагалице на најпаметнији могући начин“, каже Алекса Божић, члан Хакатон екипе и студент ЕТФ-а. 

Према речима Далије Хасовић, са Високе школа електротехнике и рачунарства у Београду, задатак је компликован и наводи на размишљање, што је, како истиче, и његова суштина – да се дође до решења.

„Ми смо 'Неуништиви серво', четворо нас је у тиму и надамо се најбољем резултату. Мени је први хакатон, колеге имају више искуства, али је веома занимљиво. Задатак је мало незгодан, али сналазимо се“, нагласила је Марина Свилар, студенткиња ЕТФ-а.

Хакатону је претходила конференција у оквиру које су одржана предавања из области информационих технологија, аутоматике, енергетике, телекомуникација, електронике.

Виктор Поповић координатор за односе са јавношћу Пројекта "Brand New Engineers" истакао је да је овај хакатон базиран на роботици и да је задатак студената је да направе решење за одређен проблем у робосимулатору, а ако буду међу топ-три екипе, моћи ће да примене своја решења на индустријском роботу.

„Пројекат никад није био већи, имамо три одвојена хакатона, плус конференцију. Награда ће бити пут у Италију, за победнички тим, док су за остале хакатоне, високе новчане награде“, прецизирао је Поповић.

Основни циљ пројекта „Млади инжењери – од интеграла до инжењера“ је да се студенти упознају са актуелним достигнућима и дешавањима у свету инжењерства. На тај начин ће стећи увид у реалну слику тренутних потреба компанија и у оно шта их чека по завршетку студија.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије