Читај ми!

У Клиничком Центру Војводине за мање од 24 часа извршене четири трансплантације

Мултидисциплинарни тим Центра за трансплантацију ћелија, ткива и органа, успешно је извршио четири трансплантације бубрега, за мање од 24 часа, од тога две од кадверичног (преминулог) донора, док су две трансплантације бубрега начињене од живог сродника.

Сви трансплантирани пацијенти су операцију поднели добро, са одличним послеоперативним током и без компликација, и сада са нормализованом функцијом трансплантираног бубрега.

У наредном периоду се очекује поступни опоравак болесника и отпуст из КЦВ, те даље амбулантно праћење.

У 2024. години, Клинички центар Војводине планира да повећа укупан број трансплантација, као и да се начини потпуна ревизија листе чекања за трансплантацију бубрега на територији АП Војводине.

Овим трансплантацијама се у КЦ Војводине наставља вишегодишњи планирани процес донације органа порекла од преминулих особа, као и пажљиве селекције и изврешења трансплантација бубрега од стране живих сродних, али и несродних добровољних давалаца.

Током 2023. године  у КЦ Војводине, извршено је 19 трансплантација бурбега, од тога 15 трансплантација кадаверичних бурбега, где је давалац преминула особа.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара