Годишњица оснивања Црвеног крста у Србији, прошле године стигли су до више од милион грађана

Српско друштво Црвеног крста основано је пре 148 година. Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић рекао је за РТС да је у прошлој години њиховим активностима обухваћено више од милион грађана.

Претходне године су за Црвени крст у Србији биле пуне изазова, а запослени и више од 60 хиљада волонтера, стизали су до многих којима је помоћ била потребна.

На свечаности једне од најстаријих таквих огранизација у свету, представљена су три волонтера који су учинили херојска дела – Персида Мијаиловић из Деспотовца, симбол добровољног давалаштва крви, Филип Ројевић, спасилац са Косова и Метохије и петнаестогодишња Милица Нађ из Сомбора, која је спасила живот особи са срчаним застојем.

Председник Црвеног крста Србије професор Драган Радовановић рекао је за РТС да је у прошлој години њиховим активностима обухваћено више од милион грађана.

"У прошлој години смо имали читав низ акција, 10 области рада Црвеног крста које раде 183 организације на целој територији Србије. Имали смо онај програм који је најпознатији у јавности, то су социјални програми, где смо имали преко 33.000 корисника. У народним кухињама спремљено седам милиона оброка. Подељено је преко 120.000 пакета хране и хигијене за социјално најугроженије породице, то је негде преко 270.000 појединаца", наводи Радовановић.

Са другим програмима помоћи социјално угроженима дошли су, додаје, до 584.000 грађана.

"Програми обуке становништва у лаичкој првој помоћи преко 30.000, што је веома важно и из дана у дан сведочимо да је обука становништва и лаика веома важна за преживљавање у изненадним ситуацијама које сваком и на сваком месту могу да се десе. Велику пажњу смо посвећивали деци, младима, њиховој обуци, обучавали смо преко 30.000 деце у основним школама здравим стиловима живота", напомиње Радовановић.

Такође, велики број деце је обучаван против трговине људима.

"Велике програме смо имали у давалаштву крви, велике програме око регрутовања нових волонтера, обуке волонтера, задржавања старих програма, значи дошли смо до преко милион становника наше земље у различитим активностима Црвеног крста на читавој територији", истакао је Радовановић.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије