Читај ми!

Топли кревет, оброк и одећа – преноћишта за бескућнике спремна за зиму, али и ми можемо помоћи 

Београд, према проценама, има око 5.000 бескућника. Доктор Милан Мирковић, председник Црвеног крста Београда, каже да је од 20. новембра отворено преноћиште за људе без крова над главом на Аутокоманди, где могу да добију топли кревет, чисту одећу, оброк и психо-социјалну подршку. Сви који желе да им помогну са храном и одећом, могу да се обрате најближој општини.

Процењује да у Србији има око 20.000 бескућника, од чега је 5.000 људи без крова над главом у Београду. Сваки четврти има мање од четрнаест година.

Доктор Милан Мирковић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио је да је Црвени крст Београда 20. новембра отворио преноћиште за бескућнике, где могу да добију оброк и одећу.

"Преноћиште има 40 кревета, што покрива потребе. Највише је боравило 37 бескућника током једне ноћи. Ако потреба буде већа, са Секретаријатом за социјалну заштиту Београда, проширићемо капацитете. Хигијенски услови су веома добри, могу да се истуширају и одморе, а ради се и психо-социјална подршка", каже Мирковић.

"Нису потребна документа"

Према његовим речима, за преноћиште на Аутокоманди бескућници немају обавезу да остављају лична документа, а тешко је проценити њихово хронично здравствено стање.

"Људи су запуштеног здравља, али без повреда. Ако препознамо да им је потребна здравствена помоћ, упутићемо их у здравствену установу", наводи Мирковић, додајући да је у то прихватилиште од 20. новембра преспавало 47 бескућника, од чега осам жена, док деце није било.

Наташа Тодоровић, стручна сарадница Црвеног крста Србије, каже да на нивоу земље постоје прихватилишта у Суботици и Крагујевцу, која раде на сличном принципу као и у Београду, где долазе претежно старије особе.

Према њеним речима, волонтери Црвеног крста и током хладих дана помажу сиромашним и старијима у сеоским домаћинствима са огревом и храном.

Сви који желе са храном и топлом одећом да помогну људима без крова над главом, могу да се обрате најближој општини, тамо ће их, даље, упутити на особље Црвеног крста.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара