Опрез на путу, од почетка године погинуло 11 људи

У саобраћајним несрећама је од Нове године живот изгубило 11 особа. Хладан талас донео је и клизаве коловозе па надлежни упозоравају на опрез. Поледица, неприлагођена брзина и летње гуме најчешћи су узроци несрећа.

Без обзира на редовну контролу, година није добро почела, за десет дана већ 11 особа страдало је у саобраћајним несрећама.

"Углавном су узроци саобраћајнх несрећа пребрза вожња, непоштовање прописа и коришћење алкохола. У овим леденим данима предлог је да се вози дефанзивно, јер само дефанзивном вожњом ми можемо да дамо прилику и себи и другима да можемо грешку да исправимо да не дође до саобраћајне незгоде са тешким последицама", истиче Драган Блажић из Савета за безбедност у саобраћају Крушевац.

То потврђује и саобраћајна полиција неславном новогодишњом статистиком.

"Преко 1.250 возача је затечено да управља под дејством алкохола, од тог броја преко 420 је задржано. Откривено је и 60 возача који су управљали и под дејством психоактивих супстанци", наводи Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Опрез у саобраћају и поштовање прописа

"Путеви Србије" позивају све да буду опрезни у саобраћају, поштују ограничења и прилагоде се условима на путу, с обзиром на то да се у јутарњим и вечерњим сатима очекује стварање поледице.

На подручју Златиборског округа саобраћај се одвија без проблема на свим путним правцима. На снази је обустава саобраћаја за теретна возила преко Таре. 

Саобраћај је умеренији у односу на празничне дане, али се очекује већи прилив туриста током предстојећег викенда.

Савет стручњака је да се посебно у зимским данима бирају прометније саобраћајнице, ако је могуће ауто-путеви. Ослањање на навигацију не саветују, кажу да она може навести на путеве који се не одржавају.

"Сада је постало правило да се путари изненађују снегом, то је некад био изузетак, сада је то правило и морам да приметим да су ове сезоне путари изузетно заказали. Што је мања брзина, то су веће шансе да некако ипак успоставите контролу над возилом, и мање су шансе да се десе теже последице. Оно што је савет, вежите појас, ово су свакако дани када не треба да се понашате неодговорно према, себи, вежите појас и уколико суд еца у возилу, она морају да буду у безбедносном седишту", саветује Дамир Окановић из Комитет за безбедност саобраћаја.

Добра вест је да је протекле године у саобраћају страдало десет одсто људи мање него претходне, али и даље превише 497. Упућени кажу поправљању статистике највише су допринели саобраћајни полицајци.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво