Читај ми!

Од почетка године на путевима страдало више од 480 људи, појачане контроле саобраћајне полиције

Само у претходних пет дана у саобраћајним несрећама је страдало двоје људи, теже повређено троје, међу њима и беба. Од почетка године живот је изгубила 481 особа. У наредна три месеца у насељеним местима полиција ће обављати појачане контроле. Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције упозорава да велики број возача управља возилом под дејством алкохола, аутобусима чак 15 одсто, што је поражавајући податак. Напомиње и да је брзина најчешћи узрок саобраћајних несрећа.

Статистика је поражавајућа. Од 17. децембра готово да није било дана да неко није погинуо у саобраћају. Нажалост, страдају углавном млади људи.

Александар Раденковић истиче да је, према подацима саобраћајне полиције, за три дана 560 возача искључено из саобраћаја због вожње под дејством алкохола, док их је петина задржана јер су возили с више од 1,21 промил алкохола у крви. Такође, искључено је и 30 возача који су возили под дејством психоактивних супстанци.

Додаје и да анализе Агенције за безбедност саобраћаја показују да велики број возача управља возилом под дејством алкохола, аутобусима чак 15 одсто, што је поражавајући податак.

"Није случајно зашто се ова акција спроводи управо у овом тренутку, јер је време прослава, ближе нам се празници. Тако да ово јесте период када више возача седа за волан под дејством алкохола што свакако није добра пракса и због тога је ова акција јако, јако важна", наглашава Раденковић.

Брзина најчешћи узрок несрећа

Истиче да је брзина највећи проблем безбедности саобраћаја, не само код нас већ и свуда свету и да је то најчешћи фактор за настанак незгода.

Конкретно у Србији, Раденковић указује да је свака друга саобраћајна незгода са најтежим последицама, са повређенима и погинулима због, између осталог, и неприлагођене брзине.

"Када је реч о телефону, то је свакако велики проблем са развојем технологија. Ми смо за 11 месеци санкционисали 50.000 возача због непрописног коришћења мобилног телефона. Битно је да системе видео-надзора које имамо, користимо за откривање тог прекршаја", наводи Раденковић.

Вожња у супротном смеру

Све чешће се на путевима вози у супротном смеру, чак и на ауто-путу, као што се десило пре неки дан код Остружнице, а аутомобилом је управљао возач под дејством алкохола и психоактивних супстанци.

Раденковић каже да је тешко дати одговор на питање како је могуће да се толики број случајева деси у претходна два месеца, оцењујући да је то већ у домену сензације, што није добро.

"Управо због тих објава и на друштвеним мрежама и на разним порталима, ми смо формирали један радни тим. Када је реч о том случају, који се решио пре свега пар дана, оно што је јако добра пракса је што смо добили пријаву таквог понашања од грађанина", објаснио је Раденковић.

Потврдио је да је возач код Остружнице возио са 2,17 промила алкохола у крви и под дејством кокаина.

"Још једном ћу рећи, у било ком контексту када грађани имају сазнање да неко вози у контрасмеру или да чини неки други прекршај, волели бисмо да такву информацију добијемо и мислим да је то заиста добра пракса", апелује Раденковић.

Упозоравање на полицију – размислите о томе

Сваком возачу барем једном се десило да му возачи у супротном смеру сигнализирају ако виде радар, онда накратко успоре, па наставе да возе брзо. 

Та пракса се, наводи, дешава и у другим земљама, где грађани мислећи да показују неку врсту солидарности, упозоравају да је полиција близу.

"Мислимо да то није добра пракса, као што није и постојање разних вајбер група где се упозоравају возачи на присутност полиције. Шведска је најбезбеднија земља на светском нивоу када је реч о безбедности саобраћаја, па и они су имали прошле године кампању која је носила назив 'Да ли знате кога упозоравате?' Када блицате неком да је ту саобраћајна полиција, не знате да ли је за воланом неко ко је под дејством макар психоактивних супстанци или је учинио нека кривична дела, тако да размислите о томе", упозорава Раденковић.

Сматра да казне нису довољне, али су јако битне и сама сврха прописивања прекршајних санкција јесте да грађани поштују правни систем и да убудуће не чине саобраћајне прекршаје. 

Пред предстојеће празнике очекују се велике гужве, због чега су стрпљење и препоруке за вожњу у зимским условима кроз кампању с Агенцијом за безбедност саобраћаја, Туристичком организацијом Србије и Јавним предузећем "Путеви Србије" веома важни.

"Да се вози спорије, да се држи безбедно растојање, наравно да се возило припреми адекватно како би сви учесници у саобраћају били безбедни", апелује Раденковић.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се