Читај ми!

Ватра прогутала кућу Ђурића на Пештери, 17 дана касније радују се новом дому

Невоља која је задесила петочлану породицу Марка Ђурића, када је 5. децембра ватрена стихија прогутала њихову кућу и све што су имали у селу Крајиновићи, на Сјеничко-пештерској висоравни, потресла је добре људе широм Србије. Јавио се велики број донатора који су им обезбедили намирнице, одећу и друге потрепштине, а председник Србије Александар Вучић постарао се да породици Ђурић обезбеди нови дом пре зимских мразева.

За само 17 дана од када су у пожару изгубили кров над главом и постали бескућници, Ђурићи поново имају разлог да се радују јер се приводи крају монтажа куће која ће бити њихов нови топли дом.

Кажу, нису се надали да ће тако брзо добити нови дом, а још мање да то буде од председника државе.

"Народ долази ту да помаже, ту цело село. Долазио Шабан. Идо, Изо, не знам ко није дошао све. Ради се кућа, раде је из Ивањице добри људи, ту јуче склопише ово. Захваљујемо председнику што је створио кров над главом ту да нас смести, да нам помогне, што мисли о нама“, каже домаћин Марко Ђурић.

Марко са супругом и децом смештен је у дотрајалој брвнари поред згаришта свог некадашњег дома, без основних хигијенских услова за живот.

Бојали су се да ће предстојећу зиму провести смрзавајући се у дашчари кроз коју фијуче ветар, а кров прокишњава.

"Даће Бог, можда да Нову годину и Божић чекамо у новом дому. Деца су ми у школи, једно станује код тетке, због тешких услова ту. Нит‘ имам купатило, нит‘ имам воде, ту на једну малу собицу", каже Барда Ђурић.

Мећава и мраз успорили су радове, али горштаци су навикли да се боре и изборе са ћудљивом природом Пештерске висоравни и нису посустали.

“Ми смо у року од пет дана испоручили кућу и почели смо са монтажом упркос оваквом времену. Што се тиче финансијског дела, из председниковог кабинета су обезбедили сав новац. Умањили смо цену радова, сад не бих да кажем колики је то новац“, рекао је Миломир Ђоковић, власник приватне фирме “Куће монт" у Ивањици.

Монтажна кућа испуњава савремене грађевинске стандарде, па ће Ђурићи поново имати све неопходне услове за живот и, што је најважније, топли дом у зимским данима на Пештери где се температуре спуштају и до минус 20 и ниже.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво