Читај ми!

НЗС: За годину дана број незапослених смањен за 10 одсто, посебна подршка самозапошљавању жена

Број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање је 386.000, што је, у односу на прошлу годину, око 10 одсто мање. Поводом обележавања 102. годишњице рада, та институција је, према речима директора, пролазећи кроз озбиљне трансформације, постала најзначајнија институција за тржиште рада у земљи.

Стопа незапослености у трећем кварталу ове године је девет одсто, док је запослених 50,7 одсто, подаци су Националне службе за запошљавање.

"Иако имамо историјски највећи број запослених, ми свакодневно бележимо појачану тражњу послодаваца у свим деловима Србије за новим радницима и често не можемо да удовољимо њиховим захтевима потребама.Само за првих 11 месеци око 160.000 лица је могло да се запосли на основу онога што су послодавци исказали", рекао је Зоран Мартиновић, директор НЗС.

Пратећи светске трендове дигитализације, НСЗ реализовала је платформе за обуке за самозапошљавање, а уз подршку ГИЗ-а, недавно је формирана и платформа за виртуелни сајам. Најављујући иновације, директор НСЗ рекао је да већ у јануару покрећу програм "Гаранција за младе". Први на реду су градови - Ниш, Крушевац и Сремска Митровица.

"Ради се о томе да смо прихватили пројекат за Западни Балкан од ЕУ, а то је да од 2027 сваком младом човеку који је завршио своје формално образовање незапослен је, омогућимо у року од четири месеца или пристојну понуду за посао или наставак формалног образовања", каже Никола Селаковић, министар рада, запошљавања и социјалне политике.

Заслужним социјалним партнерима додељена су признања и захвалнице за допринос у области политике запошљавања у 2023. години.

"Већ дуго радимо на подршци самозапошљавању жена и последње три године од короне смо имале веома успешан програм запошљавање жена из маргинализованих група, пре свега Ромкиња", каже Сања Поповић Пантић из Удружење пословних жена.

Тридесет пет одсто је оних који немају квалификације па ће према најави, следеће године значајна средства бити усмерена на њихову едукацију. У последњих десет година, запошљавањем, више од 37 одсто људи престало је да прима новчану социјалну помоћ.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво