Од продавца до магационера – недостатак радника у трговинама, потребне веће плате и бољи услови

Осим мајстора, возача и достављача, у Србији постоји хроничан недостатак различитих профила занимања у трговини – од продаваца до магационера. Тешко је задржати радника посебно у малопродаји, кажу послодавци. Према истраживањима, од 100 радника сваког месеца компанију напусти њих шест до осам. Нове треба обучити, а то може утицати на пад промета и квалитет услуге.

Трговински ланац има више од 8.000 запослених и сталну потребу за ширењем тима, посебно на позицијама трговац, месар, продавац на деликатесу, возач и магационер.

Наводе да сарађују са школама и факултетима и ангажују студенте, омладинце и пензионере. На њиховој трговачкој академији, 80 радника завршило је преквалификацију.

"Систем препорука одлично функционише. Колегинице и колеге имају могућност да препоруче кандидате и да за то буду адекватно награђени. Као пожељан послодавац, такође, смо флексибилни и што се тиче модела запошљавања. Велики број колега ради четири сата дневно,односно половину радног времена, а имамо и колегинице и колеге које су ангажоване по основу допунског рада", наводи Јелена Избеничанин из Меркатора С.

Трговци све траженији

Последњих година трговци су све траженији, кажу у Националној служби за запошљавање (НСЗ).

"На нашој евиденцији на крају 2023. године било је 30.386 незапослених, што је око осам одсто укупног броја незапослених особа. Ови профили занимања имају велику конкуренцију на тржишту рада јер посао трговца, односно продавца, могу да раде и други нивои квалификација", каже Срђан Андријанић из НСЗ-а.

Просек зарада у трговини на мало у јануару 2024. године, био је 66.795 динара. У истом периоду, просечна зарада у Србији износила је 95.836 динара.

"Зараде у трговини на мало су 30 одсто ниже од просека Републике. Да би се у трговини на мало смањио дефицит радника, по мишљењу синдиката, треба повећати зараде и побољшати услове рада у трговини. Првенствено мислим на укидање рада недељом и државним празником", каже Радослав Топаловић, председник Савеза самосталних синдиката трговине.

Процењује се да је у трговини у Србији запослено око 300.000 људи.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара