Читај ми!

Јако загађење на више мерних места у Београду, Сарајево у подне најзагађенији град на свету

И данас је ваздух у Београду загађен. Према подацима сајта Беоеко јако је загађен у деловима Земуна, Овчи, Борчи, Лазаревцу, Лештанама (11.50). Према подацима сајта Ер-вижуал (12.00), ваздух је најлошијег квалитета у Новом Саду, а Београд је на 7. месту у свету, док је први по загађености Сарајево.

Према подацима са сајта Беоеко, ваздух у Београду је око поднева загађен, с тим што је на неколико мерних станица и јако загађен (Борча, Овча, Лазаревац, Лештане, делови Земуна).

Рано јутрос су јако загађен ваздух удисали грађани који су се нашли напољу у Земуну, на Новом Београду (Омладинских бригада), на Бежанијској коси, Бановом брду, у Борчи, Лазаревцу, Обреновцу. Разлог за оволико загађење је превисока концентрација ПМ 2,5 честица.

Према подацима портала Ер-вижуал рано јутрос убедљиво најзагађенији град у Србији по овом параметру био је Чачак, док је око поднева ту неславну позицију заузео Нови Сад.

Најзагађенији велики градови на свету рано јутро су били су Лахоре (Пакистан) и Делхи (Индија). На трећем месту је било Сарајево. Међутим, око поднева (11.55) Сарајево је престигло и Лахоре и Делхи и заузело прву позицију. Београд је на 7. позицији.

Иначе, сви летови на Међународном аеродрому Сарајево отказани су због густе магле, што ће трајати док се не побољшају временски услови.

Отказани су летови према Загребу, Бећу и Истанбулу, као и долазни летови из ових градова, потврђено је Срни са Аеродрома Сарајево.

Препоруке које треба да поштујете

Када је ваздух јако загађен, као што је данас случај у појединим градовима у Србији, треба поштовати препоруке стручњака.

Ако волите да брзо ходате или трчите у природи, данас би то ипак требало прескочити.

"Скратити дужину и смањити интензитет напорних активности. Правити чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини", наводи се у препоруци на сајту Градског завода за јавно здравље Београда, посвећеној квалитету ваздуха.

Осетљивим категоријама становништва саветује се да вежбају у затвореном простору. 

Не треба отварати прозор када је квалитет ваздуха оцењен са "загађен" или "јако загађен".

Концентрација загађујућих материја је највећа у периоду грејне сезоне, у вечерњим, ноћним и јутарњим сатима.

Тада је пожељно проветрити просторије неколико пута у току дана, и за то бирати периоде када је очекивано концентрација загађујућих материја најнижа, а то је оквирно између 11 и 15 часова.

Ако сте мислили да вам хируршке маске могу помоћи, то није тачно. Оне помажу да се смањи иритација дисајних путева, али честице ПМ 10 продиру и кроз такве маске.

Поједина истраживања указују на заштитне ефекте одређене хране.

Препорука је да се у загађеним подручјима узима храна богата Бе-витаминима, витаминима Це и Е, затим омега-3 масним киселинама, што се везује са антиоксидативним и антиинфламаторним својствима ових састојака.

И сами доприносимо загађењу, због начина на који грејемо станове или зато што возимо аутомобиле. Можемо допринети смањењу загађења тако што ћемо користити градски превоз.

Шта су суспендоване честице – ПМ

Индекс загађености ваздуха формира се на основу испитивања концентрације шест главних загађивача: честица у ваздуху ПМ 2,5 и ПМ 10, угљен-моноксида, сумпор-диоксида, азот-диоксида и озона у нивоу земље.

Честице од 2,5 микрона (ПМ 2,5) су најопасније јер су најмање.

Настају сагоревањем фосилних горива – ауспуси аутомобила, грејање на дрва и угаљ.

Лако продиру у тело људи и, уколико се наталоже, могу изазвати кардиоваскуларне проблеме и проблеме дисајних органа.

 

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара