Читај ми!

Смањен број давалаца због празника, недостају А и нулта крвна група

Због празника, али и респираторних инфекција смањен је број давалаца крви. Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију крви Србије каже за РТС да недостају А позитивна и негативна, као и нулта крвна група.

Празници који су пред нама је период када су смањене резерве крви у Институту за трансфузију. Програми су засад задовољени, али ако нема довољно крви, постоји могућност да се спорадично одлажу одређене операције.

Мирјана Кнежевић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла је да су смањене резерве крви, као и да су овом моменту на једно и по дневним резервама.

"Недостају све крвне крупе, али посебно нулта, као и позитивна и негативна А. Примећујемо да је одзив суграђана за давање крви мањи, али томе доприносе и честе респираторне инфекције. С обзиром на то да је период даривање, давање крви је најлепши дар. Нема ништа лепше него поклонити живот", објашњава Кнежевићева.

Проблематична недеља, где можете дати крв

Кнежевићева напомиње да је најбоља ситуација када на дневном нивоу има 300 до 350 јединица крви у резервама, односно између 1.500 до 1.800 јединица на недељном.

"Претходне недеље смо прикупили 1.300 јединица крви, што није лоше, али није ни довољно. Данас имамо три акције, а сутра само једну, с обзиром на то да је Свети Никола. Очекујемо да ова недеља буде проблематична", прича Кнежевићева.

Позива суграђане да данас дају крв у београдском Институту за трансфузију до 19 сати, пожаревачком Црвеном крсту, као и у спортској хали у Смедереву до 14 сати.

"Данас ће наш аутобус бити и у порти Цркве Светог Димитрија на Новом Београду. Као и сваког уторка, бићемо и сутра у Црвеном крсту у Ваљеву, као и Инситуту. Лепа је прилика да се заврши година на хуман начин", указује Кнежевеићева.

Када дати крв за празнике

Говорећи о празничним данима, Кнежевићева је рекла да ће Институт бити отворен 1. и 2. јануара од 8 до 15 сати, али да неће радити за Божић јер је недеља.

"Здрава одрасла особа од 18 до 65 година, може бити добровољни давалац крви. Здрава значи да се осећа добро тог дана, да не пије лекове, да у последњих десетак дана није пила антибиотике. Особа женског пола треба да има минимум 50 килограма телесне тежине, да није у току менструални циклус, да није у другом стању и да не доји", подсећа Кнежевићева.

Напомиње да жене могу да дају крв на 16 недеља, односно четири месеца, док мушкарци могу да дају на три месеца, односно на 12 недеља.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво