Читај ми!

У деловима Београда ваздух је јутрос био јако загађен

Према подацима Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) ваздух у појединим деловима Београда јутрос је био јако загађен (6.45 часова). Највеће загађење забележено је у Борчи, као и општини Стари Град, те деловима Земуна. Препорука је да се не отварају прозори када је оваква загађеност, а напољу да се носе заштитне маске.

На сајту Беоека индекс загађености је у појединим деловима Београда јутрос око пет часова био изнад 175 (Борча), што значи да је ваздух нездрав.

Наводи се да је ваздух јако загађен и Лазаревцу. 

Са друге стране, ваздух је загађен у Обреновцу, Младеновцу и Сопоту. 

Ваздух се оцењује као нездрав и у другим деловима Србије. Према подацима СЕПА, јако загађење забележено је јутрос у Новом Пазару. 

Загађен ваздух забележен је у Чачку, Косјерићу, Ужицу, Смедереву, Панчеву, Сурдулици и Великим Црљенима.  

Препоруке за грађане

Код ваздуха који је "јако загађен", здравствене тегобе се могу јавити и у целој популацији, с тим што се код старих, деце и особа са обољењем срца и плућа могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа.

Препорука за осетљиве групе је да избегавају напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да те активности обављају у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.

Препорука за остале у популацији је да скрате дужину и интензитет напорних активности и да праве чешће паузе у свим активностима на отвореном.

Обичне, хируршке маске могу само мало да помогну, како би се смањила иритација дисајних путева, али ПМ честице продиру и кроз њих.

Препорука је и да се не отварају прозори у деловима дана када је загађеност највећа. На тржишту постоји и већи број пречишћивача ваздуха који могу помоћи да се ваздух у затвореном простору прочисти.

Шта су ПМ честице

Индекс загађености ваздуха формира се на основу испитивања концентрације шест главних загађивача: ПМ-2,5 честица, ПМ-10 честица, угљен-моноксида, сумпор-диоксида, азот-диоксида и озона у нивоу земље.

ПМ честице од 2,5 микрона су најопасније јер су најмање.

Настају сагоревањем фосилних горива - ауспуси аутомобила, грејање на дрва и угаљ.

Лако продиру у тело људи и, уколико се наталоже, могу изазвати кардиоваскуларне проблеме и проблеме дисајних органа.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво