Читај ми!

Пашалић: Неопходно користити све механизме против сексуалног насиља на факултетима

Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да је полно узнемиравање у академскoj заједници присутно, али да је за сузбијање ове појаве потребан много темељнији приступ и самог Универзитета, како би се рад свих надлежних институција учинио ефикаснијим, а починиоци санкционисали.

„Потребно је радити у више праваца да би се ова појава осветлила на прави начин и увидело колико је она учестала. Међутим, за процесуирање починилаца нису довољне претпоставке, већ чињенице до којих је могуће доћи ако се на факултетима у пуној мери користе успостављени механизми за борбу против полног узнемиравања, што се односи на примену постојећих протокола, као и професионалан приступ изабраних повереника на факултетима, јер су прва инстанца за помоћ жртви“, рекао је Пашалић, а саопштила његова канцеларија.

Заштитник грађана је на отварању округлог стола „Борба против сексуалног узнемиравања у академској заједници” истакао да је потребно да и надлежни државни органи реагују још примереније, када је реч о поступању према кривичном делу какво је полно узнемиравање.

„Полно узнемиравање јесте кривично дело, али су казне мале и крећу се од одређивања новчаног износа до казне од шест месеци затвора, а у случају малолетника од три месеца до три године. Простор за унапређење се односи и на чињеницу да тужилаштво по службеној дужности не покреће поступак, већ предлог за кривично гоњење подноси оштећена страна, односно жртва“, оценио је Пашалић.

Не сме се дозволити да полно узнемиравање постане предмет пажње тек када се појави у медијима, нагласио је заштитник грађана и као пример навео два случаја забележена на факултетима која су до сада добила епилог.

„Зато је потребно да се предузму сви неопходни кораци како би се жртве полног узнемиравања, а то су махом жене, охрабриле да пријаве насиље, јер ако све остане под велом тајне, проблем о ком се говори, али се не расветљава и изостају санкције, мале су шансе за сузбијање ове појаве у пуном обиму”, истакао је Пашалић.

Представница Мисије ОЕБС-а у Србији Агнес Боденс рекла је да је неопходно да се заједничким напорима „подстакну позитивни трендови“, који морају да буду примењени у академској заједници.

„Имамо забрињавајуће статистичке податке који говоре о присутности сексуалног узнемиравања у академској заједници. Недовољно се пријављује, што доводи до изостанка реакције друштва на ову појаву“, рекла је Боденсова.

Округли сто „Борба против сексуалног узнемиравања у академској заједници“ организован је с циљем да представници државних институција, академске заједнице, цивилног друштва и међународних организација покрену дијалог и формулишу препоруке које ће допринети ефикаснијим механизмима за проналажење одрживих решења како би се предупредило насиље у било ком појавном облику.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара