Читај ми!

У овој години обављено 11.000 поступака ВТО – како као друштво да помогнемо паровима који се боре за потомство

У овој години извршено је готово 11.000 поступака вантелесне оплодње о трошку државе, у седам државних и 15 приватних установа. Директори највећих клиника у Србији кажу да располажу најсавременијим условима за рад, а напомињу и да је у ову грану медицине много уложено последњих година. Доказ је и програм ВТО са донираним репродуктивним материјалом који је заживео у Србији, а најбоље сведоче бебе које су захваљујући вантелесној оплодњи угледале светлост дана.

У овој години у Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској на свет ће доћи око четири и по хиљаде беба. Током ове године урадили су и више од 500 поступака биомедицински потпомогнуте оплодње.

"Сведоци смо сви да је у здравство Србије последњих година изузетно много новца уложено, више него икада пре, а једна од области медицине која предњачи јесте и ВТО, онкофертилитет, што је од маја такође о трошку државе, замрзавање и ћелија и сперматозоида код особа које се лече од малигнитета, којима треба уклонити репродуктивне органе, или код којих је угрожен квалитет ћелија. Од јануара је кренуо и програм са донацијама", истиче директор ове клинике проф. др Александар Стефановић.

И у Клиници Народни фронт у наредним данима очекују прву бебу од донираних увезених ћелија, и укупно око 7.000 беба у овој години.

"Прошле године је било 760 и 100 криотрансфера, ове године преко 1.000, имамо 80 поступака ВТО са донираним репродуктивним материјалом. Располажемо најсавременијим условима за рад", указује директор ГАК Народни Фронт проф. др Жељко Миковић.

О трошку државе готово 11.000 поступака ВТО у 2023.

У овој години извршено је близу 11.000 поступака вантелесне оплодње о трошку државе, у седам државних и 15 приватних установа. Поређења ради, 2012. је урађено 1.200 процедура.

У последњих 10 година из ВТО поступака рођено је 15.000 беба. Једна ће наредног петка напунити две године. Борба за Љубицу трајала је пуних 14 година и толико је поступака прошла њена мама.

"Када сам кренула у ову борбу све је било другачије, финансирана два покушаја, старосна граница 38, сада је неограничен број поступака, старосна граница 45 година, омогућена је и помоћ паровима са азоспермијом, омогућена донација, за друго дете постоје процедуре. За кратко време се све променило. Србија је једина земља у Европи, а можда и у свету, која има овако либералне услове финансирања поступака код нас", истакла је мајка и директорка ИВФ центра Сандра Јовановић.

Шта још можемо – да буде више донација репродуктивног материјала у нашим банка, али и снажнија психосоцијална подршка онима који пролазе кроз борбу за дете, поручује Сандра. Да друштво, послодавци, и сви схвате колико је овај проблем велики, и да је неопходно више разумевања.

Лекари из Вишеградске уклонили код девојке тумор од 25 кг и сачували репродуктивне органе

Тим Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије у петак је извео операцију код 22-годишње девојке, која је у Вишеградску пребачена из опште болнице у Сремској Митровици. Тиме што јој је извађен тумор пречника 70 центиметара и тежак 25 килограма спасен јој је живот, али и сачувани органи за репродукцију.

"Желела бих овим путем заиста да захвалим доктору Стефановићу и целом тиму који је радио на овом мом случају, заправо, због њих сам ја данас и жива", каже Светлана.

Иако је тешку операцију имала пре само два дана, а има и маску на лицу, 22-годишња Светлана из Руме не скида осмех с лица. У разговору за Дневник хтела је да поздрави породицу и пријатеље, да поручи да је у сигурним рукама, и да после свега што је дозволила, а на срећу преживела, упути и важну поруку.

"Желела бих да пошаљем поруку свима, како младима тако и старима, није битно за године, проверавајте своје здравље, идите код лекара, бирајте праве лекаре", рекла је Светлана.

Проф. др Александар Стефановић објаснио је да је тумор припадао левом јајнику, док су остали органи били у упалном процесу.

"Морао је прво да се испразни тај течни део тумора, остао је само чврст, да бисмо могли да га извадимо на рез", испричао је проф. др Стефановић.

Успео је тим лекара из Вишеградске да јој спасе живот, али и да сачува десни јајник и материцу, за неки будући нови живот.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара