Читај ми!

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

Тим лекара Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Србије у Вишеградској оперисао је двадесетдвогодишњу девојку, која је из унутрашњости пребачена у критичном стању. Тумор који је растао у пределу јајника, притискао је и друге органе и правио тешку упалу у трбушној дупљи. О подухвату који је спасао живот девојке, али и о поступку вантелесне оплодње и броју беба рођених у установи која је недавно обележила век постојања, за Дневник говори проф. др Александар Стефановић, директор Клинике у Вишеградској.

Клиника за гинекологију и акушерство у Вишеградској је референтна установа не само за Србију него и за читав регион, нопомиње професор Александар Стефановић, мада је колоквијално углавном називају породилиште.

„Дакле из једне опште болнице у Србији нам је послата као хитна жена са јаким боловима. Млада жена, изузетно гојазна, 140 и нешто килограма имала, са тешким знацима упале трбуха и јаким боловима. Тако да смо после веома кратке припреме приступили оперативном захвату и овако споља гледајући се одмах видело да се ради о једном заиста огромном тумору и читав тим је урадио ту операцију“, објашњава професор.

Операција је трајала три сата, додаје др Стефановић, а хирурзи су најпре морали да пунктирају више од 10 литара воде из тумора, како би на крају могли и поред великог реза да изваде и чврсти део тумора коме је иницијална величина била око 70 центиметара и укупне тежине 25 килограма. Тумор је припадао левом јајнику, остали органи су били у упалном процесу, али без неких већих промена.

„Тако да смо урадили једну операцију која је прикладна стању, али смо и оставили други јајник, оставили материцу па да буде среће, да она се једном оствари и као мајка. Засад се добро опоравља, али заиста један неко изузетан тумор, изузетне величине чак и за нас који видимо неретко такве туморе“, наводи гост Дневника.

Изузетни резултати медицински потпомогнуте оплодње

На Клиници за гинекологију и акушерство у Вишеградској тотоком ове године урађено је преко 500 циклуса медицински помогнуте оплодње, истиче проф. др Стефановић.

Поред тога урађено је преко 65 замрзавања ембриона, а у тај број спадају и ембриони из донација. Такође, урађено је 50 ембриотрансфера од замрзнутих ембриона, а проценат успешности од 35 одсто је изнад светских стандара и на то су стручњаци у Клиници веома поносни, наглашава професор.

„Онкофертилитет се од маја такође финансирао од државе. Дакле, замрзавање ћелија и ооцита, сперматозоида од пацијената који су оболели од малигних болести, којима треба уклонити репродуктивне органе или којима је угрожено квалитетних ћелија. Код нас смо имали 37 оваквих замрзавања“, додаје гост Дневника.

Један од великих помака на овом пољу је и то што се на иницијативу председника Вучића и Србија укључила у програм донација репродуктивног материјала.

„Ми смо урадили код нас 33 циклуса, од 80 ћелија које смо наручили, више смо наручили сперматозоида него ооцита, такви су нам пацијенти. Имамо шест трудноћа, шест налаза потврде трудноће још чекамо, тако да биће их још, а веома скоро очекујемо и прву бебу и порођај прве бебе из донираних ћелија из иностранства“, наводи проф. др Александар Стефановић.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара